Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Samovyšetrenie prsníkov vám môže zachrániť život

7.10.2024

Samovyšetrnie prsníkov by malo byť dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu každej ženy. Zaberie pár minút, ale môže zachrániť život. Pomáha odhaliť zhubné nádory prsníka v skorých štádiách a zvyšuje úspešnosť následnej liečby. V rámci kampane „Ružový október“, mesiaca povedomia o rakovine prsníkov, rádiologička z Nemocnice AGEL Zlaté Moravce kladie dôraz na dôležitosť preventívnych vyšetrení.

Samovyšetrenie prsníkov je dôležitý krok pri sledovaní zdravia pŕs a včasnom odhalení zmien. „Odporúčame ho robiť pravidelne, najlepšie raz mesačne približne 2-3 dni po menštruácii, keď sú prsia menej citlivé. Prsníky si  vyšetrujeme jemným krúživým pohybom bruškami prstov smerom k bradavke, najlepšie pri sprchovaní, kúpaní, poležiačky alebo pred zrkadlom,“ radí MUDr. Horniaková, rádiologička a riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce. Nebolestivými drobnými krúživými pohybmi je potrebné prehmatať celý prsník najskôr jemným tlakom, neskôr druhýkrát. Výraznejším tlakom je potrebné prehmatať prsné tkanivo do hĺbky. „Prsník sledujeme tiež vizuálne. Zameriavame sa na asymetriu, zhrubnutie kože, zmeny na bradavke. Sledujeme, či nie je prítomný výtok z bradavky, kontrolujeme nerovnakú výšku uloženia prsníkov aj iné zmeny, ako vťahovanie či tvorbu jamiek. Pozorujeme, či v podpazuší nie sú prítomné hrčky, všímame si opuchy, ranky alebo viditeľné žily,“ dodáva lekára.  Lekára, či gynekológa je potrebné vyhľadať vtedy, ak sú spozorované akékoľvek zmeny, ktoré ženy znepokoja, či vyľakajú. Samovyšetrenie prsníka je jednoduchý a účinný spôsob starostlivosti o svoje zdravie. „Dôležité je pri akýchkoľvek obavách sa nebáť poradiť so špecialistom,“ dodáva MUDr. Horniaková.

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce ročne vykoná viac ako 1 200 vyšetrení prsníkov. Na preventívnu prehliadku objednáva elektronicky e-mailom: [email protected], alebo telefonicky, okrem pondelka, v čase od 10:00 do 14:00 hodiny na tel. čísle 037/6905 225. Vyšetrenia sú v rámci verejného zdravotného poistenia plne hradené zdravotnou poisťovňou. Viac informácií má nemocnica dostupných a zverejnených na webovej stránke https://nemocnicazlatemoravce.agel.sk/pracoviska/ambulancie/sono.html.

Späť