Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Jarnou kvapkou krvi Zlatomoravčania zachraňujú životy

5.4.2024

Jarná kvapka krvi prilákala do Nemocnice AGEL Zlaté Moravce darcov zo Zlatých Moraviec aj priľahlých obcí požitavského regiónu. Takto pred štyrmi rokmi nemocnica po dlhej odmlke opäť oživila tradíciu darcovstva krvi, ktorú si ľudia rýchlo obľúbili. Aj včera darovali takmer 8 litrov krvi.

Jarná kvapka krvi bola v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce výnimočná aj tým, že sa jej zúčastnili nielen pravidelní darcovia a prvodarcovia, ale aj držiteľka Zlatej Jánskeho plakety pani Helena, ktorá krv naposledy darovala pred viac ako 10 rokmi. Včerajší magický dátum, 4. 4. 2024, bude jej pamätným aj preto, že dosiahla jubilejný 40. odber. „Chcela by som týmto výnimočným ľuďom vyjadriť úprimnú vďaku za prejavenú podporu, ktorú nám cestou darovania krvi preukazujú. Vedzte, že toto vaše gesto si nesmierne vážime,“ uviedla MUDr. Nina Horniaková riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce.

„Odberu sa zúčastnilo 16 darcov, ktorí bez nároku na odmenu venovali našej nemocnici takmer 8 litrov vzácnej tekutiny. Nikto zo záujemcov podeliť sa o najvzácnejšiu tekutinu nemal zistenú kontraindikáciu, pre ktorú by sa odberu nemohol zúčastniť, preto sme všetkých k darovaniu pripustili,“ s potešením dodáva riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce. „Teší nás, že ľuďom nie je osud ani zdravotné problémy iných ľahostajný a takouto formou pomáhajú zmierňovať utrpenie ťažko chorých pacientov,“ uzavrela.

Pri darovaní krvi je mimoriadne dôležité dbať na dostatočný pitný režim, vyhýbať sa mastným jedlám. Dôležitá je aj abstinencia v rámci alkoholu a tabakových výrobkov minimálne 24 hodín pred odberom. Pozor si však treba dať i na pravidelne užívané lieky, tetovanie aj piercing tela. Nemocnica AGEL Zlaté Moravce zároveň všetkých darcov pozýva na ďalší plánovaný odber, ktorý usporiada vo štvrtok 23. apríla na tradičnom mieste, na 2. poschodí pavilónu laboratórnej medicíny, v čase od 7.30 do 10.00 hod..

Späť