Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Odborníci apelujú: „Preventívne vyšetrenia prsníkov netreba podceňovať. Vedia veľa odhaliť a sú bezbolestné!“

13.10.2023

Preventívne vyšetrenie prsníkov by malo byť dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu každej ženy. Pomáha odhaliť zhubné nádory prsníka v skorých štádiách, čo môže zvýšiť úspešnosť budúcej liečby. V rámci kampane „Pink október“, mesiaca povedomia o rakovine prsníkov, odborníci z Nemocnice AGEL Zlaté Moravce kladú dôraz na osvetu dôležitosti týchto preventívnych vyšetrení.

Súčasťou života každej ženy sú nepochybne aj komplexné gynekologické preventívne prehliadky. Rádiologička Nemocnice AGEL Zlaté Moravce MUDr. Nina Horniaková nabáda ženy, aby sa týchto vyšetrení nebáli. „Najviac, čo môžeme pre svoje zdravie urobiť, je absolvovať preventívnu prehliadku, na ktorú nielenže zo zákona máme nárok, ale môže nám veľa odhaliť a zachytiť ochorenie v jeho rannom štádiu. V rámci prevencie, v závislosti od veku ženy, gynekológ odporučí sonografické alebo mamografické vyšetrenie,“ pokračuje v rozprávaní MUDr. Horniaková a zároveň ubezpečuje, že „vyšetrenie je bezbolestné, preto sa ho netreba báť!“

Je dôležité so svojím lekárom alebo gynekológom konzultovať, kedy a aké preventívne vyšetrenie prsníkov je vhodné absolvovať. Pravidelná starostlivosť o prsníky a preventívne vyšetrenia môžu pomôcť včas odhaliť chorobné zmeny, a tak zlepšiť šance na úspešnú liečbu. „Mamografia sa vykonáva od 40 do 69 rokov každé dva roky. Práve táto veková skupina býva najviac ohrozená rakovinou prsníka. Pri včasnom záchyte sa dá veľmi dobre liečiť. Každé dva roky vykonávame aj preventívne ultrasonografické vyšetrenie prsníkov, ideálne u žien od 20 do 40 rokov. Pokiaľ má žena pozitívnu rodinnú anamnézu môže sa interval preventívneho vyšetrenia zvýšiť na raz ročne, a to najmä u žien, ktoré majú v rodine diagnostikovanú rakovinu prsníka a u žien, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu,“ vysvetľuje Horniaková. Nielen vyšetrenie odborníkom je dôležité. Podceňovať netreba ani pravidelné palpačné samovyšetrenia prsníkov.  

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce na preventívnu prehliadku objednáva v SONO ambulancii, ktorá sa nachádza na zvýšenom podlaží v pavilóne chirurgických disciplín. Objednávanie preferuje elektronicky,  e-mailom: rtg@nzm.agel.sk, alebo telefonicky, okrem pondelka, v čase od 10:00 do 14:00 hodiny na tel. čísle 037/6905 225. Tieto vyšetrenia sú v rámci verejného zdravotného poistenia plne hradené zdravotnou poisťovňou. Všetky informácie má nemocnica dostupné na svojom webovom sídle https://nemocnicazlatemoravce.agel.sk/pracoviska/ambulancie/sono.html.

Späť