Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Ani páľava či dovolenkové obdobie neodradilo darcov vykonať ušľachtilý čin

24.8.2023

Leto, slnečné počasie a dovolenkové obdobie mnohí trávia pri mori, kúpaliskách a oddychom, no dobrovoľní darcovia krvi zo Zlatých Moraviec a priľahlých obcí zlatomoravského regiónu si opäť našli čas a Nemocnici AGEL Zlaté Moravce darovali takmer 11 litrov krvi.

Už po hodine od začiatku odberu mala Nemocnica AGEL Zlaté Moravce zaevidovaných viac ako 20 dobrovoľných  darcov krvi. „Celkovo sa dnešného odberu, aj napriek extrémne tropickému počasiu, zúčastnilo až 25 darcov. Teší nás, že dobrovoľníci nedali prednosť oddychu na kúpaliskách, našli si čas práve na nás a bez akéhokoľvek nároku na odmenu nám venovali 11 litrov vzácnej tekutiny. Za to im chcem touto cestou vyjadriť veľké poďakovanie,“ uvádza sestra Mgr. Miriam Esseová.

Z dôvodu veľkého záujmu zo strany dobrovoľných darcov musela Nemocnica AGEL Zlaté Moravce plánovaný čas darovania krvi od 7:30 do 10:00 hodiny o viac ako hodinu predĺžiť. „Teší nás, že ľuďom nie je ľahostajný osud ani zdravotné problémy iných. Darovaním krvi tak pomôžu zmierniť utrpenie ťažko chorým pacientom,“ hovorí MUDr. Nina Horniaková, riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce.

Pri darovaní krvi je najmä v tomto období mimoriadne dôležité dbať na dostatočný pitný režim, vyhýbať sa mastným jedlám. Dôležitá je aj abstinencia v rámci alkoholu a tabakových výrobkov minimálne 24 hodín pred odberom. Pozor si však treba dať i na pravidelne užívané lieky, tetovanie alebo piercing tela. Po týchto zákrokoch môže byť darca k odberu pripustený najskôr po šiestych mesiacoch od zákroku. Nemocnica AGEL Zlaté Moravce zároveň všetkých darcov pozýva na ďalší plánovaný odber, ktorý usporiada vo štvrtok 7. septembra v čase od 7:30 do 10:00 hodiny v nezmenenom mieste, na 2. poschodí v pavilóne laboratórnej medicíny.

Späť