Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Muzikoterapia rozhýbala telo aj dušu pacientov v Zlatých Moravciach

13.7.2023

Pacientov hospitalizovaných na oddelení vnútorného lekárstva, oddelení dlhodobo chorých a lôžkovom rehabilitačnom oddelení Nemocnice AGEL Zlaté Moravce navštívili muzikoterapeutky. Cieľom projektu financovaného NADÁCIOU AGEL bola predovšetkým pomoc pri liečbe pacientov, keďže hudba navodzuje stav psychického uvoľnenia a pohody.

Muzikoterapia je druh liečby, pri ktorej sa hudba používa výlučne na dosiahnutie pozitívnej zmeny v a šťastia dotyčnej osoby ako prostriedok liečby. Okrem toho, že pozitívne vplýva na fyzické a psychické zdravie tiež znižuje stres, rozvíja pozornosť a ponúka priestor na vyjadrenie emócií. „Nezáleží na tom, ako sa hudba používa, pokiaľ dochádza k pozitívnemu vnímaniu a zmenám v nálade pacienta,“ hovorí námestníčka úseku ošetrovateľskej starostlivosti Nemocnice AGEL Zlaté Moravce Mgr. Beáta Králiková.  „NADÁCIA AGEL nám ponúkla možnosť tohto druhu podpornej liečby u pacientov formou muzikoterapie, čo veľmi uvítalo nielen vedenie nemocnice, ale najmä pacienti hospitalizovaní v našom zdravotníckom zariadení. Zo strany pacientov sme postrehli len a len pozitívne reakcie. Pri hudbe sa odreagovali, uvoľnili a na malú chvíľku mysleli i na niečo iné ako len na bolesť a chorobu,“ doplnila námestníčka Králiková.

 

NADÁCIA AGEL dlhodobo pomáha osobám s hendikepom, deťom a rodinám zo znevýhodnených skupín obyvateľstva, ale aj zamestnancom a pacientom nemocníc skupiny AGEL. „Muzikoterapia upokojuje, zbavuje úzkosti, napätia a prináša radosť. Pozitívne účinky muzikoterapie sme mohli sledovať na pacientoch s rôznymi druhmi ochorení, a preto sme sa rozhodli zavítať s muzikoterapiou do Nemocnice AGEL Zlaté Moravce. Sme radi, že sme mohli dopriať pacientom niečo výnimočné a upokojujúce. Radosť v očiach a úsmevy pacientov nás o tom presvedčili,“ vyjadrila sa riaditeľka nadácie Mgr. Iveta Chreneková.

 

Takmer dve hodiny muzikoterapie v zlatomoravskej nemocnici sprevádzala príjemná, uvoľnená atmosféra, z ktorej pacienti odchádzali spokojní a rozdávali úsmevy na všetky strany. „Pacienti sa na hodine muzikoterapie veľmi aktívne zapájali, spievali, skúšali si hru na známe aj menej známe hudobné nástroje. Zaujali ich vibrácie, ktoré vydávali netradičné, orientálne hudobné nástroje,“ dodáva námestníčka Mgr. Králiková. 

 

NADÁCIA AGEL je mimovládna nezisková organizácia, ktorá pôsobí na Slovensku od roku 2017, od svojho vzniku  pomohla 600 žiadateľom v hodnote viac ako 560 000 EUR, vecné dary boli poskytnuté 49 subjektom v hodnote vyššej ako 92 000 EUR. Je súčasťou Skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe. Pomáha ľuďom so zdravotným znevýhodnením a organizáciám v nadväznosti na zdravotnú a sociálnu sféru.

 

Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková
Hovorkyňa  AGEL SK
martina.pavlikova@agel.sk

+421 911 169 377

Späť