Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Prestížne ocenenie Biele srdce si odniesla aj sestra Nemocnice AGEL Zlaté Moravce

22.5.2023

Najväčším splneným snom každého zdravotníka je uznanie, tak zo strany pacientov a rodinných príslušníkov, ako aj zo strany odborníkov sektora zdravotníctva. Z rúk prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek si 19. mája prestížne ocenenie Biele srdce v kategórii Sestra a pôrodná asistentka v praxi prevzala Eva Pacalajová z Nemocnice AGEL Zlaté Moravce.

Pre niekoho bežný deň, pre sestry, ktoré bez ohľadu na to, či je deň, či noc, bežný deň alebo sviatok pracujú s plným nasadením, viac než výnimočný. Piatok 19. mája patril v Senci slávnostnému galavečeru a odovzdávaniu prestížneho ocenenia Biele srdce, ktoré sa konalo pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej. Až sedem ocenení získali sestry, ktoré pôsobia v zdravotníckych zariadeniach Skupiny AGEL.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek zorganizovala už po 16.  krát výnimočné podujatie, ktoré bolo o sestrách a pre sestry. Všetky tie obetavé mamy, manželky, sestry, priateľky, jednoducho nezastupiteľné a mimoriadne dôležité nežné predstaviteľky zdravotníctva, prvé a posledné osoby, s ktorými sa pacient v nemocnici stretáva sa stretli, aby si v mene všetkých svojich kolegýň prevzali ocenenia. Nevyhnutnou súčasťou zdravotníctva sú od nepamäti, no posledné roky ukázali, prečo sa na ich prácu pozeráme s ešte väčším rešpektom. Uznanie a obdiv za svoje nasadenie, trpezlivosť, obetavosť a nezlomnú vôľu pomáhať za každých okolností pacientom si preto právom zaslúžia. Ocenené sestry v piatok, 19. mája v Prezidentskom paláci prijala na slávnostnej audiencii aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, ktorá vyzdvihla a uctila si prácu sestry

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce v spolupráci s Regionálnou komorou sestier a pôrodných asistentiek Zlaté Moravce navrhla na toto prestížne a vzácne ocenenie manažérku dennej zmeny oddelenia dlhodobo chorých, Evu Pacalajovú, ktorá okrem iného zastáva funkciu prezidentky Regionálnej komory sestier a pôrodných asistentiek v Zlatých Moravciach. Týmto návrhom jej Nemocnica AGEL Zlaté Moravce vyjadrila poďakovanie za jej dlhoročnú prácu v zdravotníctve, odbornosť a ľudský prístup, ktorú vykonáva viac ako tri desaťročia. Počas jej pracovnej kariéry prechádzala rôznym pracovným prostredím, pracovala v jasliach, v ambulancii odborného lekára, pri lôžku pacienta v nemocnici, ale aj v teréne.

„Vzorom pre výber povolania zdravotnej sestry bola pre mňa moja mama, ktorá pracovala ako ambulantná detská sestra a posledné roky pred odchodom na zaslúžený dôchodok aj ako sestra oddelenia dlhodobo chorých v nemocnici. Jej prácu som ako dieťa obdivovala. Zbožňovala som jej profesionalitu, autoritu, ale i vďačnosť, ktorú jej prejavovali pacienti. Bola mi vzorom,“ rozpráva erudované sestra Eva Pacalajová, ktorá dodáva, „musím však priznať, že keď som sa prihlásila na zdravotnú školu, nadšená nebola.“

„Práca sestry je mimoriadne náročné poslanie, vyžaduje veľa úsilia, celoživotného štúdia, sebazaprenia a trpezlivosti, čoho naša kolegyňa Evka Pacalajová, je príkladom,“ vyjadrila MUDr. Nina Horniaková, riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce. „V jeden pracovný deň zvláda kumulovať viacero pracovných pozícií. Do práce prichádza ako sestra a počas dňa sa z nej stáva aj manažérka dennej zmeny oddelenia dlhodobo chorých,“ dodáva N. Horniaková. Rada sa vzdeláva a svoje vedomosti rada posúva kolegom. „Baví ma kontinuálne vzdelávanie, pretože každá nová informácia z oblasti zdravotníctva ma posúva vpred v realizácii môjho povolania. Aj napriek tomu, že od mladosti môj fyzicky pohyb brzdili zdravotné problémy, hlava slúžila perfektne, preto nadobudnuté vedomosti rada využívam pri edukácii pacientov, ich príbuzných aj kolegov, ak majú záujem. Ošetrovateľstvo sa rýchlo vyvíja, takže sa v podstate stále učím naplno využiť jeho potenciál a teóriu spájať s praxou,“ vyjadruje svoje pocity ocenená sestra Eva Pacalajová „na tomto povolaní sa mi páči aj to, že nepoznám stereotyp. Každý deň je iný. Prinesie nové situácie, rozpovie príbeh pacienta či pripraví nečakané pracovné a osobné výzvy,“ úprimne vyznáva svoje pocity sestra a manažérka dennej zmeny oddelenia dlhodobo chorých, Eva Pacalajová.

,,Biele srdce je definované ako ocenenie,  vyjadrujúce charakter starostlivosti, vedomosti a humanitu, ktorá napĺňa prácu a ducha ošetrovateľstva. Rada by som všetkým sestrám a pôrodným asistentkám poďakovala za  silu, odhodlanie, námahu, profesionalitu a trpezlivosť, ktorú vkladajú do každodennej práce, za entuziazmus a vôľu, s ktorými zvládajú často veľmi náročné situácie. A tiež za veľké srdce,  ktoré riadi prácu ich rúk. Sme to my, ktoré sme s pacientom a jeho ťažkými životnými situáciami tvárou v tvár, neraz dni aj týždne. Sestry sú prítomné v tých najcennejších a neraz aj najtragickejších chvíľach v živote. Denne pri našej práci vidíme nádej a odvahu, radosť a zúfalstvo, bolesť a utrpenie, život i jeho koniec. A to je nesmierne vyčerpávajúce,“ uviedla PhDr. Jana Ondrišová, MPH, riaditeľka Odboru kvality a ošetrovateľskej starostlivosti AGEL SK.

Späť