Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Hypertenzia - najčastejšie kardiovaskulárne ochorenie. Správne meraný krvný tlak pomáha predĺžiť život

16.5.2023

Cieľom Svetového dňa hypertenzie, ktorý pripadá na 17. mája, je priblížiť verejnosti jej význam, závažných zdravotných komplikácií a poskytnúť informácie o tom, ako vysokému krvnému tlaku predchádzať, rozpoznať a liečiť ho. Hypertenzia môže v prípade nedostatočnej liečby viesť k mnohým komplikáciám, vo výnimočných prípadoch až k smrti pacienta.

„Nevýhodou hypertenzie je, že vzhľadom na bezpríznakový priebeh môže byť dlho nediagnostikovaná. Pacient je často asymptomatický, aj pri extrémne vysokých hodnotách tlaku krvi môže však pociťovať bolesti hlavy, mať krvácanie z nosa alebo bolesti na hrudníku,“ uvádza primárka oddelenia vnútorného lekárstva a JIS Nemocnice AGEL Zlaté Moravce a.s., MUDr. Mária Končálová. Za normálny krvný tlak sa zvyčajne považuje hodnota okolo 120/80 mm Hg (milimetrov ortuti) alebo nižšia. Hodnota krvného tlaku 130/80 mm Hg alebo vyššia sa vo všeobecnosti považuje už za hypertenziu. „Odhaliť vysoký krvný tlak je nekomplikované, jednoduché. Postačí odmeranie tlakomerom, buď doma alebo v ambulancii lekára pri lekárskej prehliadke,“ dodáva M. Končálová.

Presná definícia hypertenzie sa však môže líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako je vek, základné zdravotné ťažkosti a individuálna zdravotná anamnéza. Hypertenzia je významným rizikovým faktorom mnohých vážnych zdravotných problémov vrátane srdcových ochorení, mŕtvice, ochorení obličiek, poškodenie či straty zraku alebo demencie. Liečba hypertenzie zvyčajne zahŕňa zmeny životného štýlu, konzumácie nutrične bohatej, vyváženej a zdravej stravy, dostatočnej fyzickej aktivity, vyhýbanie sa veľkému množstvu alkoholu a stresu a tiež nefajčiť. „Pravidelné monitorovanie krvného tlaku a zaznamenávania jeho hodnôt je tiež dôležité na zvládnutie hypertenzie a prevenciu komplikácií,“ dodáva primárka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce, MUDr. Končálová.

Dôkladné internistické vyšetrenie, nielen za účelom zistenia stavu krvného tlaku, vykoná ambulancia vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Zlaté Moravce počas pracovných dní v čase od 7:00 – 15:30 hodiny v pavilóne interných disciplín na 1. nadzemnom poschodí. 

 

 

 

Späť