Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Nedostatok krvi v zlatomoravskej nemocnici pomáhajú dopĺňať dobrovoľníci aj jej zdravotníci

11.5.2023

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce pripravila ďalší zo svojich pravidelných odberov krvi. Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier, ktorý pripadá na 12. mája, pozvala na dnešný odber všetkých zdravotníkov, najmä sestry, a to pod názvom „Sesterská kvapka krvi“. Dobrovoľní darcovia prišli nezištne darovať najvzácnejšiu tekutinu, aby ňou pomohli iným, ťažko chorým pacientom, pre ktorých je život bez transfúzie nezlučiteľný so životom.

Iba pár hodín v priebehu dnešného dopoludnia v priestoroch pavilónu laboratórnej medicíny v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce bolo vyhradených pre dobrovoľných darcov krvi, ktorí darovali nenahraditeľnú tekutinu. No nielen krv, venovali aj čosi iné, hmotné, kúsok svojho srdca, svojho čas a zároveň prejavili ochotu pomôcť.

„Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier sme zorganizovali darovanie krvi, na ktoré sme pozvali všetkých zdravotníckych pracovníkov, najmä sestry. Obrovská vďaka patrí každému darcovi, aj tým, ktorí krv darovať chceli, ale nemohli. Ich ochotu a predovšetkým fakt, že im zdravie a životy úplne cudzích ľudí nie sú ľahostajné, si nesmierne vážime,“ vyjadrila Mgr. Beáta Králiková, námestníčka úseku ošetrovateľskej starostlivosti Nemocnice AGEL Zlaté Moravce, ktorá bola jednou z darujúcich sestier. Celkovo sa odberu zúčastnilo 15 dobrovoľných darcov, ktorí Nemocnici AGEL Zlaté Moravce venovali takmer sedem litrov krvi. Počty dobrovoľných darcov krvi sa zlatomoravskej nemocnici dnes rozrástol aj o jedného prvodarcu.

Darcom krvi môže byť každý, kto dovŕšil 18. rok života a nepresiahol 60. rokov a spĺňa zdravotné kritériá. Pokiaľ je človek pravidelným darcom, môže darovať krv až do svojich 65 rokov. Frekvencia darovania je pre mužov 3 mesiace a pre ženy 4 mesiace od posledného odberu. Pred odberom sa darcom odporúča naraňajkovať sa a požiť dostatok tekutín (káva bez mlieka, voda, čaj). V deň odberu je nutné vylúčiť konzumáciu mlieka, masla a mastných jedál. Darovať krv nie je možné dva týždne po použití antibiotík, od dvoch týždňov po tri mesiace po očkovaní v závislosti od jeho druhu, pol roka po operácií a nastrelení piercingu, náušníc alebo tetovania. Darca nesmie byť nosičom vírusu HIV (mať AIDS), nemôže byť po prekonaní hepatitídy (žltačky) typu B a C a nemôže trpieť na iné závažné a chronické ochorenia. Predpokladom darovania krvi je vstupné vyšetrenie a vyplnenie dotazníka.

Ďalší odber, „Májovú kvapku krvi“ Nemocnica AGEL Zlaté Moravce ešte uskutoční 25. mája v obvyklom mieste v pavilóne laboratórnej medicíny aj čase od 7:30 do 10:00 hodiny.

Späť