Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Jarnou kvapkou krvi mali Zlatomoravčania opäť príležitosť vykonať ušľachtilý čin

23.3.2023

Jarná kvapka krvi v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce prilákala množstvo darcov Zlatých Moraviec a priľahlých obcí zlatomoravského regiónu. Tradíciu darcovstva krvi nemocnica zaviedla v marci pred tromi rokmi. Za ten čas si darcovia pravidelné darovanie krvi v zlatomoravskej nemocnici veľmi obľúbili. Aj dnes prostredníctvom Jarnej kvapky krvi darovali viac ako 8 litrov krvi.

„Na odber prišlo celkovo 18 darcov, ktorí bez nároku na odmenu venovali našej nemocnici viac ako 8 litrov vzácnej tekutiny. Žiaden z darcov nemal zistenú kontraindikáciu, pre ktorú by sa odberu zúčastniť nemohol, preto sme všetkých k darovaniu pripustili,“ uviedla MUDr. Nina Horniaková riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce. Odber bol vykonaný v plánovanom čase od 7:30 do 10:00 hodiny. „Teší nás, že ľuďom nie je osud ani zdravotné problémy iných ľahostajný a takouto formou pomáhajú zmierňovať utrpenie ťažko chorým pacientom,“ úvodom vyjadrila svoje poďakovanie riaditeľka.

Dnešná Jarná kvapka krvi bola v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce výnimočná aj tým, že sa jej zúčastnili nielen pravidelní darcovia a prvodarcovia, ale aj pán Peter, ktorý krv naposledy daroval na prelome tisícročí, v roku 2000. Dnešný odber, keďže bol jeho 10., bol pre neho akousi odmenou po 23 rokoch odmlky, a to vo forme bronzovej Jánskeho plakety. „Chcela by som týmto výnimočným ľuďom vyjadriť úprimnú vďaku za prejavenú podporu, ktorú nám preukazujú cestou darovania krvi. Vedzte, že toto vaše gesto si nesmierne vážime,“ dodáva N. Horniaková.

Pri darovaní krvi je mimoriadne dôležité dbať na dostatočný pitný režim, vyhýbať sa mastným jedlám. Dôležitá je aj abstinencia v rámci alkoholu a tabakových výrobkov minimálne 24 hodín pred odberom. Pozor si však treba dať i na pravidelne užívané lieky, tetovanie aj piercing tela. Nemocnica AGEL Zlaté Moravce zároveň všetkých darcov pozýva na ďalší plánovaný odber, ktorý usporiada vo štvrtok 13. apríla na nezmenenom mieste, na 2. poschodí pavilónu laboratórnej medicíny v čase od 7:30 do 10:00 hodiny.

Späť