Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

„Rehabilitácia je dôležitá súčasť života dcéry,“ hovorí matka šikovnej stredoškoláčky Lucky

5.12.2022

Život so zdravotným znevýhodnením nie je vôbec ľahký. Človek sa musí vedieť vyrovnať najmä s osudom a následne sa vedieť plnohodnotne začleniť do života zdravých. Pri príležitosti uplynulého medzinárodného dňa zdravotne postihnutých nám životný príbeh starostlivosti o vozíčkara vyrozprávala mamička, ktorá kvôli rehabilitácii dcéry dlhodobo navštevuje oddelenie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Nemocnice AGEL Zlaté Moravce. Čo obnáša starostlivosť o dcéru so zdravotným postihnutím? Akú školu navštevuje cieľavedomá Lucka? Dozviete sa z rozprávania pani Daniely.

O diagnóze vašej dcéry ste vedeli ešte pred narodením alebo až po pôrode?

O diagnóze mojej dcéry som sa dozvedela až po jej narodení.

Ako ste informáciu prijali a čo všetko táto diagnóza zahŕňa?

Základnú diagnózu, rázštep chrbta, som sa dozvedela hneď po pôrode. Dcéra podstúpila operáciu rázštepu ešte v ten istý deň. Po ďalších lekárskych vyšetreniach sa zistili aj iné diagnózy, ktoré s týmto ochorením súvisia. Bolo to náročné obdobie, kedy sa neustále sledoval jej zdravotný stav v rôznych odborných ambulanciách. Vďaka erudovanej pomoci lekárov sa dcére začala veľmi skoro intenzívna liečba jej ortopedických ťažkostí.

Aká náročná je starostlivosť o dcéru s týmto zdravotným postihnutím?

Rázštep chrbta u dcéry spôsobil poškodenie funkcie dolných končatín i močového mechúra. Preto je u dcéry potrebné dbať na zvýšenú osobnú hygienu a pravidelné cievkovanie, ktoré pomáha predchádzať urologickým ťažkostiam. Lucke bola od druhého mesiaca života poskytovaná ortopedická liečba, ktorá v našom prípade znamenala viaceré operácie oboch dolných končatín. To si vyžadovalo kolobeh návštev nemocnice, následnej rehabilitácie a znovu začlenenia sa do bežného života. Po ich úspešnom absolvovaní dokázala samostatne chodiť na krátke vzdialenosti, čo jej pomáhalo lepšie sa zapájať do rôznych aktivít v škole i doma.

V rámci starostlivosti ste absolvovali aj rehabilitáciu v zlatomoravskej nemocnici. Čo všetko bolo jej súčasťou?

Rehabilitácia je dôležitá súčasť života Lucie. Prakticky od narodenia som začala s dcérou cvičiť. Na liečebnú fyzioterapiu sme chodili po každom zákroku a operácii, lebo bolo potrebné jej znova vybudovať stratené svalstvo. Súčasťou rehabilitácie bola aj liečba parafínom, elektroliečba a magnetoterapia. Dcéra sa na fyzioterapiu vždy tešila aj vďaka milému a citlivému prístupu fyzioterapeutov. Pod odborným dohľadom dosahovala veľmi pekné výsledky. Jej  zdravotný stav sa po fyzioterapii vždy zlepšoval.

Máte iné postrehy zo života vozíčkara, na ktoré by ste chcela upriamiť pozornosť?

Bezbariérový prístup pre vozičkára s obmedzenou mobilitou nie je všade samozrejmosťou. Žiaľ, tento problém som s dcérou riešila aj pri výbere strednej školy, pretože chcela byť samostatná a plnohodnotne začlenená do spoločnosti. Nakoniec sme sa rozhodli pre štúdium Obchodnej akadémie v Zlatých Moravciach. Pri návšteve školy, kultúrnych podujatí, či bežných nákupoch zatiaľ potrebuje všade môj doprovod a pomoc.

Ako sa má dcérka dnes? V čom sa podarilo zlepšiť jej kvalitu života?

Dcéra začala navštevovať základnú a neskôr strednú školu, zapájala sa do školských aktivít, recitačných súťaží a popritom sa venovala spevu. Ako to už v živote chodí, sú obdobia, kedy sa jej darilo viac a kedy menej. Momentálne má vážny problém s bedrovým kĺbom  a vzdeláva sa doma. Musela sa vzdať aj ostatných obľúbených činností. Napriek tomu jej úsmev na tvári nechýba. Tak ako mnohokrát predtým, s podporou rodiny a priateľov, verím, že aj túto prekážku Lucka prekoná a opäť sa zapojí do života stredoškoláčky a bude si plniť svoje sny.

Späť