Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Nádherný symbol adventu, adventný veniec, ticho naznačuje príchod Vianoc

25.11.2022

S peknou myšlienkou potešiť našich pacientov a spestriť zamestnancom predvianočné chvíle strávené v práci, prišiel kolektív Nemocnice AGEL Zlaté Moravce. Živým adventným vencom započal novú tradíciu v zlatomoravskej nemocnici.

„Krásnu ideu, postaviť veľký adventný veniec zo živej čečiny, priniesla manažérka dennej zmeny oddelenia dlhodobo chorých Evka Pacalajová,“ uvádza riaditeľka zlatomoravskej nemocnice MUDr. Nina Horniaková. „Projekt sa zrodil veľmi spontánne a realizácia prebehala rýchlo,“ pokračuje N. Horniaková a dodáva: „Zapojili sme sily kolegov z údržby, ktorí sa postarali o zostrojenie kovovej konštrukcie priam z ničoho.“ Zamestnanci sa tiež postarali o obstaranie živých vetvičiek a potrebných doplnkov.

Adventný veniec je kresťanská dekorácia tvorená vitím vždyzelených vetvičiek, na ktorom sú pripevnené spravidla štyri sviečky. Obyčajne sa dekoruje uprostred stola alebo vešia zo stropu. Používa sa počas adventu a obdobne ako adventný kalendár, slúži na symbolické odpočítavanie času do Vianoc. Kruhový tvar venca vytvoreného zo vždyzelených vetvičiek sa tiež pokladá za symbol večného života.

Prvú sviečku zo štyroch, ktoré na venci symbolizujú jednotlivé adventné nedele, zdravotníci zapália už v túto nedeľu. „Verím, že je to ďalšia milá tradícia zamestnancov Nemocnice AGEL Zlaté Moravce, ktorá sa v našej nemocnici stane každoročným zvykom,“ uzatvára riaditeľka nemocnice.

Späť