Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Pink oktober - prevencia rakoviny prsníkov

18.10.2022

V rámci mesiaca október, ktorý je venovaný prevencii proti rakovine prsníkov, zdravotníci spoločnosti Nemocnica AGEL Zlaté Moravce apelujú na potrebu dôležitosti preventívnych prehliadok.

Zdravotníci Nemocnice AGEL Zlaté Moravce v rámci mesiaca október, mesiaca zameraného na prevenciu vzniku rakoviny prsníka, apelujú na nezanedbávanie preventívnych prehliadok prsníkov. V rámci "Ružového októbra" pacientkam pripomínajú dôležitosť prevencie. Snáď jednou z najúčinnejších prevencií proti vzniku rakoviny prsníka bezpochyby je aj samovyšetrenie prsníkov.
 
Postup správneho samovyšetrenia prsníkov je:
1. Postavte sa pred zrkadlo a dôkladne si prezrite prsia. Sledujte textúru pokožky, jej farbu, či nie je vráskavá alebo postihnutá.
2. Zdvihnite ruky nad hlavu a všímajte si zmeny vo veľkosti alebo tvare prsníkov. Prezrite si bradavky, či sa nevťahujú do prsníkov.
3. Bruškami stredných 3 prstov si krúživými pohybmi prehmatajte celý prsník smerom od podpazušia k bradavke.
4. Jemne zatlačte na bradavku, či z nej niečo nevyteká.
5. Vyšetrite si prsia aj v ľahu, najprv jemnými krúživými pohybmi, potom silnejším tlakom pre kontrolu hlbších tkanív.
6. Prehmatajte oblasť pod kľúčnou kosťou a v pod paží. Všímajte si zmeny (hrčky, zhrubnutia) oproti minulému vyšetreniu.
V prípade zmeny štruktúry pokožky, výtoku z bradavky, deformácie tkaniva, alebo v prípade akejkoľvek potreby konzultácie zdravotného stavu navštívte ošetrujúceho gynekológa.

Ďakujeme, že na seba myslíte.
Späť