Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Zlatomoravecká nemocnica má vďaka ochotným darcov ďalších osem litrov krvi pre pacientov, ktorí ju budú potrebovať

9.6.2022

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce dnes zorganizovala ďalší pravidelný odber krvi. Tak, ako aj iné doterajšie odbery, aj tento nemocnica hodnotí veľmi pozitívne. Dvadsaťdva dobrovoľných darcov, ktorí prišli nezištne darovať najvzácnejšiu tekutinu, nemocnici pomohlo viac ako 8 litrami krvi. Darovanou krvou tak pomôžu neznámym pacientom pri operáciách, nutných transfúziách, ale aj pri akútnej záchrane života.

Za pár hodín v priebehu dnešného dopoludnia v dočasných priestoroch v pavilóne chirurgických disciplín zlatomoraveckej nemocnice dobrovoľní darcovia darovali viac ako osem litrov krvi. ,,Sme nesmierne vďační všetkým darcom, ktorí nám opäť pomohli zlepšiť zásoby krvi. Odber sa aj tentokrát zrealizoval hladko, no vzhľadom na vyšší počet darcov trval o čosi dlhšie, ako sme plánovali,“ hovorí riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce MUDr. Nina Horniaková. Takmer každý mesiac sa stav dobrovoľných darcov krvi v Zlatých Moravciach rozšíri o nového prvodarcu. „Tentokrát nás ako prvodarca navštívil budúci maturant Oliver, ktorý sa tesne po dovŕšení plnoletosti odhodlal k tomuto ušľachtilému gestu, akým darovanie krvi nepochybne je.“ dodala N. Horniaková.

Úspešnému darovaniu krvi predchádza najmä kvalitná príprava tak na strane darcu, ako aj tímu zdravotníkov. „Potrebné je, aby bol darca najmä dostatočne hydratovaný,“ vysvetľuje N. Horniaková a zároveň dodáva: ,,Deň pred odberom odporúčame vypiť minimálne 2 litre tekutín. Ráno pred odberom najmenej pol litra,“ usmerňuje MUDr. Horniaková. Večer pred dobrovoľným darovaním krvi lekári tiež odporúčajú vyhýbať sa mastným, tučným jedlám, psychickej a fyzickej námahe, vynechať posilňovňu i tréning. Samozrejmosťou je aj vylúčenie konzumácie alkoholu a fajčenia. „Darcovi v deň odberu vždy odporúčame nehladovať. Pripraviť si ľahké sacharidové raňajky, napr. pečivo s džemom a čajom, alebo ovocie,“ edukuje MUDr. Horniaková a na záver dodáva, že „dôsledná príprava a fyzický stav pacienta sa prejaví aj na kvalite krvi, preto by sa nemala zanedbávať.“   

Ďalší plánovaný odber krvi nemocnica uskutoční opäť o dva týždne 23. júna v čase od 7:30 do 10:00 hodiny v dočasných priestoroch, a to v pavilóne chirurgických disciplín na 1. poschodí vpravo. Darcom krvi sa môže stať každý dospelý vo veku 18 až 60 rokov, ktorý spĺňa potrebné zdravotné kritériá. 

Späť