Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Nemocnica v Zlatých Moravciach zorganizovala mimoriadne darovanie krvi

10.3.2022

aktuálnu situáciu sa očakáva v najbližšom období vyššia spotreba najvzácnejšej tekutiny. Odber bol posledným, ktorý sa uskutočnil v pôvodných priestoroch, pretože pracovisko čaká v najbližšej dobe revitalizácia.

Vo vyhradenom čase nemocnicu navštívilo 14 darcov, aby prispeli k zvýšeniu zásob krvi. „Obrovská vďaka patrí každému jednému darcovi, aj tým, ktorí napokon krv darovať nemohli. Ich ochotu a predovšetkým fakt, že im zdravie a životy úplne cudzích ľudí nie sú ľahostajné, si nesmierne vážime.“ vyjadrila sa MUDr. Nina Horniaková, riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce.

Ďalší odber krvi plánuje zlatomoravecká nemocnica vo vynovených priestoroch už v mesiaci máj. Presný dátum bude pre verejnosť včas zverejnený. Doterajšie priestory vyhradené na darovanie krvi plánuje nemocnica revitalizovať: „V rámci úpravy plánujeme celkovú zmenu rozmiestnenia jednotlivých miestností, zväčšenie odberovej miestnosti, pribudne čajová kuchynka pre darcov ako aj denná miestnosť pre personál. Účelom úpravy priestorov je zvýšiť pohodlie pre samotných darcov, personál, ale predovšetkým zlepšiť plynulosť odberov,“ uviedla MUDr. Horniaková.

Darcom krvi môže byť každý občan, kto dovŕšil 18. rok života a nedosiahol 60. rokov a jeho telesná hmotnosť presahuje 50 kg. Pokiaľ je človek pravidelným darcom, môžete darovať krv až do svojich 65 rokov. Frekvencia darovania je pre mužov 3 mesiace a pre ženy 4 mesiace od posledného odberu. Pred odberom sa darcom odporúča naraňajkovať sa a požiť tekutiny (káva bez mlieka, voda, čaj). V deň odberu je nutné vylúčiť konzumáciu mlieka, masla a mastných jedál. Darovať krv nie je možné dva týždne po použití antibiotík; od dvoch týždňov po tri mesiace po očkovaní v závislosti od jeho druhu; pol roka po operácií a nastrelení piercingu, náušníc alebo tetovania a počas menštruácie Darca nesmie byť nosičom vírusu HIV (mať AIDS), nemôže byť po prekonaní hepatitídy (žltačky) typu B a C a nemôže trpieť na iné závažné a chronické ochorenia. Predpokladom darovania krvi je vstupné vyšetrenie a vyplnenie dotazníka.

Späť