Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce bude odbery krvi organizovať dvakrát mesačne. Prvá dvadsiatka darcov už v roku 2022 najvzácnejšiu tekutinu darovala

14.1.2022

Je jedno, či je piatok, alebo sviatok, krv je v nemocniciach potrebná každý deň, 24 hodín denne. Bez ohľadu na krvnú skupinu, bez ohľadu na to, či sa o najvzácnejšiu tekutinu podelil mladý či seniorský darca. Ubehla ešte ani nie polovica prvého mesiaca nového roka a zlatomoravská nemocnica už má za sebou prvý hromadný odber krvi v roku 2022. Obrovská vďaka patrí takmer dvadsiatke darcov, pre ktorých je darovanie krvi poslaním.

Vzhľadom na veľký ohlas odberov krvi počas vlaňajška sa nemocnica rozhodla odbery krvi zintenzívniť. Potreba krvi totiž narastá, každodenne sa realizujú nepredvídané urgentné zákroky, krv je však potrebná pri rôznych ďalších úkonoch. „Nemocnica AGEL Zlaté Moravce bude odbery krvi robiť dvakrát mesačne, predbežne by to malo byť každý druhý štvrtok,“ hovorí riaditeľka nemocnice MUDr. Nina Horniaková. Odbery sa uskutočňujú v súčinnosti s Hematologicko-transfuziologickým oddelením Nemocnice AGEL Komárno a vďaka vlaňajšku sa slušne rozšírila aj stabilná darcovská základňa. „Radi by sme vyšli našim darcom v ústrety, aby sa u nás cítili príjemne, a tak v blízke dobe uskutočníme aj úpravu priestorov, kde sa odber vykonáva. V rámci úpravy plánujeme celkovú zmenu rozmiestnenia jednotlivých miestností, zväčšenie odberovej miestnosti, pribudne čajová kuchynka pre darcov ako aj denná miestnosť pre personál. Účelom úpravy priestorov je zvýšiť pohodlie pre samotných darcov, personál, ale predovšetkým zlepšiť plynulosť odberov,“ vysvetlila MUDr. Horniaková.

Za rok 2021 prišlo do nemocnice v Zlatých Moravciach darovať krv celkovo 225 darcov, rekordérom v počte darovanej krvi bol zaznamenaný práve pilotný, májový odber v rámci projektu „Som tvoja krv“, kedy sa odberu zúčastnilo takmer 60 darcov počas piatich hodín odberu. Potešujúce je aj prvodarcovstvo 27 darcov. Pred darovanie krvi naďalej platí dodržiavanie prísnych protiepidemiologických pravidiel. Darcom, ktorí nemajú potvrdenie o očkovaní, prekonaní covidu, nemocnica zdarma zabezpečí antigénové vyšetrenie, ktoré bude vykonané v mobilnom odberovom mieste zlatomoravskej nemocnice.

Späť