Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Spotreba kyslíka v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce vzrástla za mesiac o 85%

1.12.2021

Aktuálna pandemická situácia je veľmi vážna aj v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce. Pacientov s koronavírusom v regióne pribúda, rovnako ťažkých prípadov, ktoré končia v nemocnici v starostlivosti zdravotníkov. Drvivá väčšina týchto pacientov je nezaočkovaných proti koronavírusu. O vážnosti situácie hovorí aj fakt, že medzimesačne vzrástla spotreba kyslíka v nemocnici o 85%. Vedenie nemocnice robí všetko preto, aby zásoby kyslíka pre pacientov boli dostatočné a jeho dodávka bezproblémová.

„Zdravotnú starostlivosť aktuálne poskytujeme 25 pacientom s koronavírusom, ktorí sú napojení na prívod kyslíka na štandardnom lôžku a dvom suspektným pacientom. Z nich nezaočkovaných je takmer 86%,“ hovorí riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce MUDr. Nina Horniaková. Vďaka vysokej zaočkovanosti zamestnancov, nemá nemocnica kritickú situáciu v rámci zabezpečenia služieb zdravotníckym  personálom. „Spomedzi kolegov je pozitívnych na koronavírus 5,“ dodáva riaditeľka nemocnice.

Závažnosť aktuálnej pandemickej situácie sa dramaticky zmenila posledný mesiac. Okrem zvýšeného počtu prijatých pacientov s covidom, ktorých bolo celkovo 51, vzrástla aj spotreba kyslíka. V porovnaní s októbrom  stúpla spotreba medicinálneho kyslíka v nemocnici o  85%. „Máme veľkokapacitný zásobník na kyslík, ktorý má zásobu na 3000 kg, to znamená kapacitu 2,3 mil. litrov.  Je napojený na diaľkové sledovanie spotreby a automatické regulovanie dodávok kyslíka. To nám umožňuje stálu kontrolu stavu zásob i bezproblémovosti jeho prevádzky. Kyslík nám aktuálne privážajú jeden krát týždenne,“ hovorí MUDr. Nina Horniaková. Pri každom reprofilizovanom lôžku, ktorých máme 30, je k dispozícii rozvod kyslíka.
Nemocnica má okrem kvapalného kyslíka vo veľkokapacitnom zásobníku aj zásobu kyslíka v 50 litrových fľašiach, a to celkovo 102 tisíc litrov. 

Späť