Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

V zlatomoraveckej nemocnici zasadili lipu vďačnosti pre zdravotníkov

21.10.2021

V areáli Nemocnice AGEL Zlaté Moravce pribudla originálna lipa vďačnosti pre zdravotníkov. Unikátny projekt vznikol z podnetu prezidentky Regionálnej komory sestier a pôrodných asistentiek Zlaté Moravce a okrem nemocnice sa na ňom podieľali aj Štátne lesy Topoľčianky, ktoré poskytli sadenicu lipy malolistej.

Lipu malolistú zasadili včera v záhrade pri budove riaditeľstva. „Pandémia koronavírusu tvrdo preverila psychickú i fyzickú zdatnosť všetkých zdravotníckych pracovníkov. Zaslúžia si našu úctu. Tragické následky pandémie vidíme vo všetkých oblastiach spoločnosti, nevynímajúc sa osobným tragédiám zdravotníckych pracovníkov. Na to, akí sme zraniteľní, krehkí nesmieme nikdy zabudnúť,“ uviedla prezidentka RK SaPA Eva Pacalajová. A prečo sa ako symbol vďačnosti vybrala práve lipa malolistá?  Dnešná doba je pre zdravotníka veľmi náročná a prejavuje sa práve v oblasti psychiky. Priamo na problém psychiky je len málo účinných bylín. Jednou z nich je však lipa, ktorá uvoľňuje stavy depresie a úzkosti. Okrem liečby psychických problémov lipu poznáme pri liečení nachladnutia alebo chrípky. Lipový čaj vyvoláva potenie, znižuje horúčku a lieči priedušky. Pritom zrieďuje krv, čím preventívne pôsobí proti angine pectoris, infarktu a zápalom žíl.

„Lipa sa stala naším posvätným stromom. V stredoveku slúžila pri tajomných obradoch vyháňania diabla z tela a my si prajeme vyhnať covid. Tento  strom nech roky nemo sleduje našu prácu a odovzdá v dobách budúcich svedectvo o ťažkých časoch zdravotníkov v dobe COVID pandémie,“ dodala E. Pacalajová.

„Je dôležité, aby sme pri každodennom pracovnom nasadení a čase, ktorý nikto z nás nemohol predvídať našli čas a spôsob, ako byť k sebe úprimní, srdeční a ľudskí. Tento strom je takým symbolom, verím, že sa mu bude u nás dariť a že spríjemní prostredie nemocnice tak pre zamestnancov, ako aj pacientov. Veľmi pekne ďakujeme všetkým partnerom, ktorí sa na tomto milom projekte podieľali,“ uviedla riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce MUDr. Nina Horniaková.

Späť