Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Oddelenie dlhodobo chorých sa za dva roky prevádzky stalo nosným oddelením zlatomoravskej nemocnice. Hospitalizovali tu takmer 540 pacientov

14.10.2021

Takmer 540 hospitalizovaných pacientov, viac ako 7000 lôžkodní, spokojnosť pacientov, že nemusia chodiť ďaleko od svojho bydliska a že sa zdravotníci o nich adekvátne postarajú. Po dvoch rokoch od spustenia činnosti Oddelenia dlhodobo chorých v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce pacienti jednoznačne uvádzajú, že je pre región obrovským prínosom. A toto rozhodnutie výrazne zdvihlo aj úroveň a kvalitu zlatomoraveckej nemocnice.

„Naše oddelenie dlhodobo chorých je počas celých dvoch rokov plne vyťažené, k dispozícii máme 25 lôžok, zazmluvnené máme všetky zdravotné poisťovne. Väčšinu z hospitalizovaných pacientov tvoria ženy, za dva roky sme ich hospitalizovali takmer 330. Najstaršia pacientka mala 99 rokov, najstarší pacient len o rok menej,“ hovorí riaditeľka zlatomoravskej nemocnice MUDr. Nina Horniaková. Najčastejšie sa tu pacienti liečia s diagnózami po prekonanej náhlej cievnej mozgovej príhode, po úrazoch so zlomeninami, respiračnými problémami a za posledné obdobie to samozrejme boli pacienti s koronavírusom.  

Hoci nemocnica má dostatok kvalifikovaného personálu, lekárov aj sestier, ktorí zvládajú každodennú starostlivosť o pacientov, ich novou úlohou, ktorú priniesla epidémia koronavírusu je, že musia nahrádzať pacientom aj rodiny. A to aj napriek tomu, že sa zdravotníci snažia pacientom pomáhať pri komunikácii cez telefón, tablet.  

„Aktuálny zákaz návštev pacienti znášajú veľmi ťažko. Jedinou spojkou medzi nimi a rodinou je  zdravotnícky personál, ktorý im pravidelne odovzdáva pozdravy od blízkych, ako aj ich osobné veci. Niektorí pacienti majú k dispozícii svoje mobilné telefóny, aspoň touto cestou sú počas zákazu návštev spojení s príbuznými. Vzhľadom na vyšší vek pacientov, niektorí pacienti s mobilnými telefónmi nevedia  manipulovať, preto im je personál oddelenia vždy, pokiaľ je to možné, nápomocný,“ hovorí vedúca sestra oddelenia zo skúsenosti.

Dĺžka hospitalizácie závisí od stavu pacienta, priemerne predstavuje 21 dní. Oddelenie má nepretržitú prevádzku. Zdravotnú starostlivosť zabezpečuje odborne erudovaný zdravotnícky personál, ktorí úzko spolupracuje s fyzioterapeutmi oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie nemocnice.

Späť