Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce potrebuje trikrát viac kyslíka ako v lete pre pacientov s koronavírusom

26.2.2021

Aktuálna pandemická situácia si vyžiadala aj úplne inú logistiku a objednávanie zásob kyslíka pre nemocnice. Výrazne stúpla jeho každodenná spotreba, a to najmä pre pacientov s koronavírusom. Rovnaký trend zaznamenala aj Nemocnica AGEL Zlaté Moravce, ktorej spotreba kyslíka stúpla oproti letu 2020 viac ako trojnásobne. Vedenie nemocnice robí všetko preto, aby zásoby kyslíka pre pacientov boli dostatočné a jeho dodávka bezproblémová.

„V nemocnici máme veľkokapacitný zásobník na kyslík, ktorý má zásobu na 3000 kg, to znamená kapacitu 2,3 mil. litrov.  Je napojený na diaľkové sledovanie spotreby a automatické regulovanie dodávok kyslíka. To nám umožňuje stálu kontrolu stavu zásob i bezproblémovosti jeho prevádzky,“ hovorí MUDr. Nina Horniaková, poverená riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce. Oproti letu sa situácia v potrebe aj v spotrebe kyslíka výrazne zmenila, a to najmä v súvislosti s reprofilizáciou lôžok pre covidových pacientov, kde je pri každom lôžku potrebné mať možnosť pacienta pripojiť na prívod kyslíka. „V lete 2020 sme mali priemernú dennú spotrebu 70 tisíc litrov kyslíka a potrebu dodávky raz za mesiac. V januári už bola priemerná denná spotreba  225 tisíc litrov a kyslík nám privážajú raz za týždeň,“ hovorí o vyše trojnásobnom náraste riaditeľka N. Horniaková.

Nemocnica má okrem kvapalného kyslíka vo veľkokapacitnom zásobníku aj zásobu kyslíka v 50 litrových fľašiach, a to celkovo 102 tisíc litrov. „Kyslík je v súčasnosti veľmi dôležitý v starostlivosti hlavne o pacientov s koronavírusom. Využívame ho na dennej báze. Aktuálne v nemocnici poskytujú zdravotnú starostlivosť 22 pacientom s koronavírusom, covid-19 má aj 6 zamestnancov a 1 je v karanténe.

Späť