Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Novootvorená diabetologická ambulancia v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce zaznamenala u pacientov obrovský ohlas

9.12.2020

Ambulancia diabetológie, porúch látkovej premeny a výživy funguje v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce len tri mesiace a už zaznamenala obrovský ohlas a záujem zo strany pacientov. Za pár týždňov ich bolo takmer 500, a to zatiaľ ambulancia funguje len tri dni v týždni. Hlavne pacienti s cukrovkou majú po rokoch špecialistu aj v zlatomoraveckej nemocnici.

Diabetologická ambulancia je umiestnená v pavilóne interných disciplín Nemocnice AGEL Zlaté Moravce na 1. poschodí ,,Poskytujeme vyšetrenie a liečbu pacientom s poruchami metabolizmu cukrov (cukrovka - diabetes) a poruchou tukov. Kladieme dôraz na edukáciu pacienta a príslušníkov rodiny, aby svoje ochorenie pochopili a tiež pre zlepšenie tolerancie liečby pacientom. Pri poruche výživy, tukov a cukrovke pacientovi stanovujeme individuálny liečebný plán. Pri diagnostike využívame viaceré laboratórne a diagnostické testy,“ hovorí MUDr. Margaréta Smatanová.

Od prvého septembra ambulanciu navštívilo takmer 500 pacientov. V dispenzári ich evidujeme viac ako 230, ktorí sú v ambulancii pravidelne sledovaní. Zaujímavosťou je, že priemerný vek pacientiek je 73,3 roka a ženy pacientky prevažujú, muži však prichádzajú v oveľa mladšom veku, ich priemerný vek je 62,2 roka. Medzi diagnózami jednoznačne vedie cukrovka  (diabetes mellitus), ktorú dnes už možno nazvať civilizačným ochorením. ,,Je to ochorenie rozmanitého pôvodu, pre ktoré je príznačné dlhodobé zvýšenie glukózy v krvi (hyperglykémia) s poruchou látkovej premeny cukrov, tukov a bielkovín. Je spôsobené poruchou vylučovania inzulínu, pôsobenia inzulínu alebo oboch porúch súčasne,“ objasňuje MUDr. Smatanová.

Veľmi veľa v prevencii vedia urobiť aj samotní pacienti, a to sledovaním si hladiny cukru v krvi. ,,U ľudí bez cukrovky sa glykémia nalačno pohybuje v rozmedzí 3,9 mmol/l až 5,5 mmol/l. Krátko po jedle môže byť hodnota glykémie vyššia, ale do dvoch hodín klesne pod 7,8 mmol/l. Potvrdená alebo opakovane zistená hodnota glukózy nalačno 7 mmol/l alebo vyššia znamená diagnózu diabetes mellitus,“ objasňuje jednoduchý princíp diagnostiky odborníčka. Napriek jej dlhoročnej praxi však aj ju občas nejaký prípad prekvapí: ,,Pamätám si mladého, 26-ročného pacienta s náhodne nameranou hodnotou glykémie 26 mmol/l, kde bola nevyhnutná okamžitá hospitalizácia,“ dodáva lekárka.

Ordinačné hodiny ambulancie  diabetológie, porúch látkovej premeny a výživy sú v utorok od 12,00- 15,30, vo štvrtok a v piatok od 7,00-15,30 hodiny. O pacientov sa starajú dvaja lekári a zdravotná sestra ,,Som veľmi rada, že naše rozhodnutie otvoriť pre pacientov diabetologickú ambulanciu sa ukázalo ako správne. Už prvé ohlasy nám potvrdili, že jej využitie v našom regióne bude nad naše očakávanie. Snahou je nielen našich pacientov liečiť, ale ich samotných a aj celé rodiny postupne edukovať v oblasti správnej výživy a najmä prevencii voči týmto závažným diagnózam,“ uviedla poverená riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce MUDr. Nina Horniaková.

Späť