Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Nemocnica Zlaté Moravce potrebuje aj naďalej najvzácnejšiu tekutinu

24.9.2020

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce aj v tomto období potrebuje vo zvýšenej miere najvzácnejšiu tekutinu – krv. V letných mesiacoch sa v priestoroch nemocnice uskutočnili dve mimoriadne úspešné darovania krvi, preto sa vedenie nemocnice v spolupráci s Nemocnicou AGEL Komárno rozhodlo túto udalosť opäť zopakovať a pomáhať tak záchrane ľudských životov zopakovať. Najbližší odber sa uskutoční v utorok 29. septembra.

Plánovaný odber krvi sa uskutoční v ranných hodinách, a to od 7,30 hod. do 10,00 hod. v budove laboratórií na 2. poschodí v priestoroch Oddelenia laboratórnej medicíny. Prísnejšie pravidlá neobišli ani túto oblasť zdravotníctva, predpokladom je vyplnenie dotazníka a vstupné vyšetrenie. Krv, ktorú darcom odoberú, musí byť v 14-dňovej karanténe a až po tomto období je možné ju použiť. Darcom môže byť každý, kto má viac ako 18 a menej ako 60 rokov a váži viac ako 50 kilogramov.

,,Nemocnica AGEL Zlaté Moravce si pomoc každého jedného darcu veľmi váži, pretože krv je najvzácnejšou a nenahraditeľnou tekutinou,“ hovorí MUDr. Mária Končálová, primárka oddelenia vnútorného lekárstva a vedúca lekárka hematológie.

Pred odberom sa darcom odporúča naraňajkovať sa a požiť tekutiny ako voda, káva bez mlieka alebo čaj. V deň odberu je nutné vylúčiť konzumáciu mlieka, masla a mastných jedál. Darovať krv sa nemôže dva týždne po použití antibiotík, od dvoch týždňov po tri mesiace po očkovaní v závislosti od jeho druhu, pol roka po operácií a nastrelení piercingu, náušníc alebo tetovania a počas menštruácie.

Späť