Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Vedúcou sestrou v nemocnici AGEL Zlaté Moravce je muž. V práci sa venuje pacientom, vo voľnom čase novofunlandským psom.

26.8.2020

Pätnásť rokov pomáha svojim pacientom, ktorí si ho pochvaľujú, obľúbený je aj medzi svojimi kolegami. K povolaniu ho priviedla mama, a to napriek tomu, že nie je zdravotníčka. Mal byť z neho ekonóm, ale zlákalo ho ošetrovateľstvo. V Nemocnici AGEL Zlaté Moravce funkciu vedúcej sestry na Oddelení vnútorného lekárstva a dlhodobo chorých, vykonáva muž – Karol Szendrei.

,,Strednú školu som absolvoval na obchodnej akadémií a po jej skončení som sa rozhodoval, kam na vysokú. V tom období otvárali fakultu ošetrovateľstva v Nitre a keďže mamina vedela, že vždy som čítal knihy a pozeral dokumentárne filmy zo zdravotníckeho prostredia, tak mi sama podala prihlášku na odbor ošetrovateľstvo,“ spomína na svoje kľukaté cesty k zdravotníctvu Karol Szendrei, ktorému kolegovia nepovedia inak ako Kajo. Dnes je jej za to nesmierne vďačný. ,,Môžem povedať, že to bolo moje najlepšie životné rozhodnutie“. Po intenzívnych štvormesačných prípravách na skúšky ho prijali na Univerzitu Konštantína filozofa v Nitre na odbor ošetrovateľstvo.  Zvládol aj veľmi náročný prvý ročník, keďže väčšina spolužiakov bola zo strednej zdravotníckej školy a mali vedomosti, ktoré jemu chýbali. ,,Boli sme prvé lastovičky, pretože tento odbor sa otváral prvýkrát,  tak sa nám mohli naplno venovať učitelia ako aj zdravotnícky personál na každom oddelení, čím sme sa veľa naučili,“ opisuje K. Szendrei. Pustil sa neúnavne do štúdia, veľa študoval aj doma, chodil na prednášky, praxoval u svojej obvodnej lekárky a na rôznych oddeleniach. Približne po roku driny sa mu podarilo dostať na úroveň ostatných a štúdium aj úspešne ukončil.  „Na pozícií sestry pracujem od  februára 2006 a moje prvé kroky viedli na chirurgické oddelenie, kde som zotrval niekoľko rokov“. A nielen to, od júla 2020 sa stal vedúcou sestrou na Oddelení vnútorného lekárstva a Oddelení dlhodobo chorých. ,,Bola a je to pre mňa veľká výzva a zároveň veľká česť, že mi bola ponúknutá táto pozícia a môžem sa profesionálne posunúť ďalej. Prišiel som do krásneho prostredia s veľmi milým kolektívom a teším sa na dobrú spoluprácu,“ vyznáva sa úprimne K. Szendrei. Svoju prácu považuje za veľmi náročnú, pretože si vyžaduje  veľkú mieru empatie, trpezlivosti, pokory, sebareflexie a poznatkov. A čo je pre neho v práci najkrajšie? ,,Pomoc pacientovi, jeho spokojnosť, úsmev na tvári, poďakovanie, zníženie utrpenia, bolesti. Aj keď niektoré dni sú veľmi náročné, zanechá to vždy vo mne pocity, že som súčasťou niečoho  zmysluplného a dobrého.  Ďalšou vecou je aj možnosť získať nové poznatky a fakt, že sestra sa stáva rovnocennou členkou tímu,“ prezrádza vedúca sestra. Nemocnica AGEL Zlaté Moravce mu prirástla k srdcu najmä svojim rodinným prostredím a skvelým kolektívom.

Karol Szendrei má však okrem svojho pracovného zaradenia veľmi zaujímavého aj koníčka. Vo voľnom čase sa totiž venuje chovu čistokrvných novofundlanských psov. ,,Jedného dňa by som chcel mať vlastnú chovateľskú  stanicu, pretože sú to úžasné, milé, záchranárske psy, vodní záchranári. V tomto smere som aj ja začiatočník, veľa plávame a učíme sa základné záchranárske cviky,“ dodáva K. Szendrei a prezrádza aj ďalšiu svoju špecialitu, a tou je gastronómia. Rád pripravuje tradičné slovenské jedlá tradičným spôsobom a z reakcií jeho zákazníkov treba dodať, že s obrovským úspechom. 

Späť