Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Darcovia krvi pomáhali v Nemocnici Zlaté Moravce

6.3.2020

Nemocnica Zlaté Moravce v spolupráci s Nemocnicou Komárno, členovia skupiny AGEL, zorganizovali v priestoroch zlatomoraveckej nemocnice uplynulý týždeň darovanie krvi, a to po takmer desiatich rokoch. V tejto aktivite by chceli pokračovať aj do budúcna, keďže táto vzácna tekutina je neustále potrebná a pre stopercentnú potrebu v spotrebe krvných prípravkov by potrebovala nemocnica v priemere 4-5 darcov denne.

Darovaním krvi je možné podieľať sa na tom, aby nemocnice predchádzali jej nedostatku. ,,Každá operácia je riziková a môže počas nej dôjsť ku komplikáciám s nutnosťou podania transfúznych prípravkov, potrebné je pamätať aj na pooperačné obdobie, ktoré takisto môže vyžadovať spotrebu transfúznych prípravkov,“ vysvetľuje dôležitosť darovania krvi primárka oddelenia vnútorného lekárstva, MUDr. Mária Končálová.  Predpokladom darovania krvi je vstupné vyšetrenie. ,,Darovať krv chodia väčšinou ľudia, ktorí sú presvedčení, že sú zdraví, v ojedinelých prípadoch sa však stane, že sa zachytí vážne ochorenie, o ktorom darca nevedel, napríklad vysoký tlak krvi, chudokrvnosť a podobne,“ dodáva primárka.

Počas dvoch hodín odberu krvi v Nemocnici Zlaté Moravce prišlo až 17 dobrovoľných darcov zo širokého okolia. Ani zamestnancom skupiny AGEL nie je nedostatok krvi ľahostajný. Jednou z darkýň bola Milana Melišková, ktorá pracuje na úseku administratívy. ,,Krv som nebola darovať prvýkrát a určite v tejto tradícii plánujem pokračovať, keďže si uvedomujem, že je to pre našu nemocnicu veľmi dôležité,“ povedala po odbere. Zlatomoravecká nemocnica v spolupráci s Nemocnicou Komárno má ďalší dobrovoľný odber krvi naplánovaný na mesiac jún a následne aj na november.

Späť