Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Stačí malá nepozornosť a život sa môže otočiť naruby

17.10.2024

Viac ako tridsať rokov si 17. októbra pripomíname Svetový deň úrazov. Má za cieľ zvýšiť povedomie o prevencii úrazov a ich vplyve na zdravie a životy jednotlivcov a komunít. V Nemocnici AGEL Zlaté Moravce ročne ošetria takmer 2 200 poúrazových stavov.

Napriek tomu, že sa v prípade niektorých typov úrazov v médiách často rieši prevencia, ich počet výrazne neklesá. Keď sa úraz stane, je nevyhnutná okamžitá odborná pomoc. „Úrazy sú zranenia, ktoré sa môžu vyskytnúť v rôznych situáciách a v rôznom prostredí. Môžu mať rozličnú závažnosť, od miernych poranení, ako sú podliatiny a škrabance, až po vážne zranenia, ktoré si vyžadujú lekársku starostlivosť alebo hospitalizáciu a v najhoršom prípade aj operačný zákrok,“ hovorí primár chirurgického oddelenia Nemocnice AGEL Zlaté Moravce MUDr. Jozef Hanzel.  

V ambulancii úrazovej chirurgie, kde úrazy najčastejšie skončia, zlatomoravecká nemocnica ročne ošetrí takmer 2 200 pacientov. Z nich takmer 30 % tvoria otvorené rany hlavy a vlasovej časti. Zdravotníci tu minulý rok ošetrili viac ako 600 prípadov povrchových poranení tejto časti tela. „Povrchové a otvorené rany na hlave sú najčastejšie zapríčinené dopravnou nehodou, pri športe, v domácnosti alebo aj šarvátkami všedného dňa,“ dopĺňa informáciu primár Hanzel.

V roku 2023 v ambulancii úrazovej chirurgie v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce často ošetrovali aj iné povrchové zranenia, ako napríklad pomliaždeniny hrudníka, pleca, ramena. Zo všetkých úrazov sa na operačný stôl najčastejšie dostanú fraktúry rúk a nôh zapríčinené v zime pošmyknutím na zľadovatenom povrchu a počas leta pádom z bicykla či kolobežky.

A ako úrazom predchádzať? Je potrebné byť ostražitý, všímať si okolie a najmä nepreceňovať svoje sily a schopnosti. „Cieľom prevencie proti úrazom je najmä chrániť si zdravie a predchádzať zraneniam, pričom kľúčovú úlohu zohráva predvídavosť a dodržiavanie pravidiel a zásad bezpečnosti,“ dodáva na záver primár MUDr. Hanzel.

Späť