Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Ušľachtilé srdcia dobrovoľných darcov pomáhali aj dnes

20.6.2024

Dnešný odber v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce bol venovaný oslave Svetového dňa darcov krvi, ktorý sme si pripomenuli 14. júna. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie o potrebe krvi a krvných produktov v rámci celého sveta a zdôrazniť zásadný prínos a potreby dobrovoľných darcov krvi v zdravotníctve.

Krv dobrovoľných darcov je nenahraditeľná surovina pri liečbe mnohých ochorení vrátane  onkologických, pri zložitých operáciách a záchrane ľudského života po úrazoch. Darcovstvo je dobrovoľné, bezplatné a v systéme zdravotníctva neoceniteľné. Najväčšou odmenou pre darcov je pocit, že pomáhajú ľuďom v ťažkej chvíli. A ako sa na darovanie pripraviť? Mimoriadne dôležité je dbať na dostatočný pitný režim, vyhýbať sa mastným jedlám. Dôležitá je aj abstinencia v rámci alkoholu a tabakových výrobkov minimálne 24 hodín pred odberom. Pozor si však treba dať i na pravidelne užívané lieky, tetovanie aj piercing tela vykonané do 6 mesiacov pred odberom. Dnešný odber krvi prebiehal v uvoľnej a príjemnej atmosfére nielen zásluhou zdravotníckeho personálu,  ale aj samotných darcov. „Odberu sa zúčastnilo 23 darcov, ktorí bez nároku na odmenu venovali našej nemocnici viac ako 10 litrov vzácnej tekutiny. Nikto zo záujemcov o darovanie krvi nemal zistenú kontraindikáciu, pre ktorú by sa odberu nemohol zúčastniť, preto sme všetkých k darovaniu pripustili,“ s potešením uviedla MUDr. Nina Horniaková, riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce. „Chcela by som týmto výnimočným ľuďom vyjadriť úprimnú vďaku za prejavenú podporu, ktorú nám cestou darovania krvi preukazujú. Vedzte, že toto vaše gesto si nesmierne vážime.“  

Každý darca, ktorý dnes do Nemocnice AGEL Zlaté Moravce prišiel darovať krv, dostal okrem občerstvenia aj malú pozornosť naviac, pero s logom AGEL, ktoré im nemocnica venovala pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, a ktoré bude navždy pripomínať šľachetnosť ich . „Teší nás, že ľuďom nie je osud ani zdravotné problémy iných ľahostajný a takouto formou pomáhajú zmierňovať utrpenie ťažko chorých pacientov,“ uzavrela.

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce touto cestou všetkých darcov pozýva na ďalší plánovaný odber, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 18. júla, na 2. poschodí pavilónu laboratórnej medicíny, v čase od 7.30 do 10.00 hodiny.

Späť