Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Hemofília postihuje až tretinu detskej populácie Slovákov

16.4.2024

Hemofília je nenápadná a zákerná. Ide o ochorenie krvi, ktoré je zapríčinené nedostatkom alebo dysfunkciou faktorov zrážanlivosti krvi, čo znamená, že pri jej výskyte je zvýšené riziko nadmerného krvácania už aj pri malých zraneniach. V Nemocnici AGEL Zlaté Moravce majú s liečením pacientov s touto chorobou dlhoročné skúsenosti.

Svetový deň hemofílie si každoročne pripomíname 17. apríla. Cieľom je zvýšiť povedomie o problémoch ľudí postihnutých touto chorobou a ďalšími dedičnými problémami súvisiacimi s krvácaním. „Existujú dva hlavné typy hemofílie - hemofília A a hemofília B. Oba typy sa dedia X-viazaným recesívnym spôsobom, čo znamená, že častejšie postihuje mužov, ženy sú len prenášačmi ochorenia. Výsledkom je, že ľudia s hemofíliou môžu zažiť dlhotrvajúce a ťažké krvácanie, a to aj pri menších zraneniach,“ uviedla vedúca lekárka oddelenia hematológie a transfúziológie a primárka oddelenia vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Zlaté Moravce MUDr. Mária Končálová.

„Diagnostikujeme ju krvnými odbermi. Dôkazom prítomnosti ochorenia je, v závislosti od druhu hemofílie, znížené množstvo hemokoagulačných faktorov, následkom ktorých hrozí zvýšené riziko spontánneho alebo poúrazového krvácania,“ upresňuje. V základnom rozbore hematologických parametrov je častokrát ochorenie nerozpoznateľné. Až dlhším pozorovaním a diagnostikou sa dá ochorenie potvrdiť. „Vzhľadom na to, že hemofília je geneticky podmienená, robíme kompletné testy aj u potomkov našich hemofilikov, a to za účelom potvrdenia, eventuálne vylúčenia tohto ochorenia,“ pokračuje MUDr. Končálová. Na Slovensku hemofíliu evidujeme až u tretiny detskej populácie. 

Pri práci s týmito pacientmi musia byť zdravotníci nanajvýš opatrní, musia dodržiavať stanovené preventívne opatrenia, najmä počas výkonu operácie. ,,Operačné zákroky u hemofilických pacientov sú vo veľkej miere plánované. Vykonávané sú v kooperácii s hematológom pripraveným riešiť možný výskyt komplikácií,“ dodáva MUDr. Končálová. Samotná liečba hemofílie spočíva v nahradení chýbajúceho koagulačného faktora v krvi. V súčasnosti okrem aplikácie koncentrátov koagulačných faktorov u niektorých pacientov existujú aj ďalšie možnosti tzv. novej nefaktorovej (nesubstitučnej) terapie a do budúcna sa otvárajú aj možnosti génovej terapie. „Pri správnej starostlivosti a liečbe hemofilici môžu viesť plnohodnotný a aktívny život,“ uzatvára primárka.

Späť