Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

„Bolesť lakťa nezanedbávajte. Môže viesť k dlhodobým komplikáciám,“ apeluje smerom k verejnosti skúsený lekár zo zlatomoravskej nemocnice

18.10.2023

Bolesť v lakťovom kĺbe môže byť spôsobená rôznymi faktormi. Najčastejšie sú to poúrazové stavy následkom športu, vykĺbenia či zlomeniny. Častou príčinou je aj nadmerná záťaž, a to nielen pri športe, ale aj v bežnom živote. Lekár ortopedickej ambulancie z Nemocnice AGEL Zlaté Moravce MUDr. Šimon Kónya objasňuje, že opakovaným a dlhodobým preťažovaním lakťovej oblasti dochádza k zápalovým, ako aj degeneratívnym ochoreniam lakťa.

Lakťový kĺb plní dôležitú úlohu pri pohybe ruky a predlaktia. Rôzne šľachy a svaly v jeho okolí tieto pohyby kontrolujú a ak nastanú problémy môžu spôsobiť bolesť, obmedziť pohyb, alebo zapríčiniť iné nepohodlie. „Okrem fyzických zranení a zlomenín je najčastejším problémom s lakťovým kĺbom tenisový a golfový lakeť,“ vysvetľuje skúsený lekár Nemocnice AGEL Zlaté Moravce MUDr. Šimon Kónya a pokračuje, „tieto stavy sú spôsobené preťažením šliach a svalov v okolí lakťa. Zatiaľ čo tenisový lakeť sa vyskytuje na vonkajšej strany lakťa, golfová bolesť je z vnútornej strany.“ Ďalším veľmi častým problémom je tendinitída, čiže zápal šliach, ktoré pripájajú svaly ku kostiam, ale aj bursitída, teda zápal vačkov (bursy) v blízkosti kĺbu. Bolesť je spôsobená opakovaným tlakom alebo trením, v dôsledku ktorého je lakeť bolestivý. „V neposlednom rade môže byť bolesť lakťa spôsobovaná aj syndrómom kompresie ulárneho nervu. Je to nerv, ktorý prechádza cez lakeť a keď je stlačený alebo podráždený, môže spôsobovať bolesť. Tá môže z lakťa vyžarovať až do ruky,“ dodáva MUDr. Kónya.

Liečba problémov s lakťovým kĺbom sa v závislosti od príčin a závažnosti môže líšiť. Zahŕňať môže tak odpočinok a fyzioterapiu, ako aj lieky. No v neposlednom rade je bolesť lakťa častokrát odstránená až chirurgickým zákrokom. Podľa slov MUDr. Šimona Kónyu, „je veľmi dôležité bolesť nepodceňovať. Ak je dlhodobo prítomná, je nutné ju konzultovať s lekárom alebo ortopédom. Ten za účelom určenia presnej príčiny a navrhnutia vhodnej liečby vykoná všetky potrebné vyšetrenia a diagnostické testy.“ Keďže bolesť lakťového kĺba je pri plnení povinností všedného dňa veľmi obmedzujúca, môže tiež u pacientov vyvolať pocit nepohodlia a nervozity. Fundovaný ortopéd s apelom na verejnosť rozhovor uzatvára: „Veľmi dôležité je vnímať a nezanedbávať svoje telo. Je potrebné liečiť každú dlhodobú bolesť, pretože neliečená alebo nesprávne liečená môže viesť k veľmi závažným komplikáciám.“

Späť