Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Členov Slovenského červeného kríža nájdeme kdekoľvek, aj v zlatomoravskej nemocnici

9.5.2023

8. mája si každoročne pripomíname Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Dobrovoľné členky hnutia Slovenského červeného kríža sme našli aj v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce. Sú skromne ukryté tak za bielymi zdravotníckymi rovnošatami, ako aj v iných pracovných odevoch.

„Cítime, že byť dobrovoľnými členkami Slovenského červeného kríža pre nás poslaním,“ potvrdili nám sestry chirurgického oddelenia Nemocnice AGEL Zlaté Moravce, Mgr. Ľubica Zlatňanská a Mgr. Emília Šranková. „Ako zdravotníčky a zároveň aj dobrovoľníčky miestneho spolku Červeného kríža Obce Sľažany sa zúčastňujeme rôznych aktivít a projektov, pri ktorých je nevyhnutná účasť zdravotníka,“ pokračujú.  Sestra Emily, ako ju familiárne nazývajú kolegovia, je tiež aktívnou lektorkou kurzov prvej pomoci pre rôzne organizácie. Prvú pomoc prednáša detičkám v škôlkach, žiakom v školách, ale aj verejnosti a obciam. „Ľudom však vždy hovorím, aby sa nebáli poskytnúť prvú pomoc, lebo lepšie je ju podať neodborne a s chybami, ako nepodať ju vôbec. Niekedy stačí sa pri človeku iba zastaviť a zavolať mu záchrannú zdravotnú službu, pokiaľ dotyčný nič iné nezvládne,“ s pokorou dodáva dlhoročná zamestnankyňa zlatomoraveckej nemocnice a dobrovoľná členka Slovenského červeného kríža E. Šranková.

Medzinárodné hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca patrí medzi najväčšie humanitárne organizácie na svete. Pomerne často sa označuje jednoducho „Červený kríž“ a ich členovia sú nazývaní aj „červenokrížskymi pracovníkmi“. Jednu desiatku hrdých ,,červenokrižiakov“ sme našli aj v radoch zamestnancov Nemocnice AGEL Zlaté Moravce, tak z radov zdravotníkov, ako aj u nezdravotníckych pracovníkov.

Medzinárodné hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca svojou humanitárnou činnosťou viac ako 150 rokov pomáha miliónom ľudí na celom svete zmierňovať ich utrpenie. Takmer pol milióna červenokrížskych pracovníkov a 11,6 miliónov dobrovoľníkov z viac ako 190 krajín ročne poskytuje pomoc a podporu 160 miliónom ľuďom. Pomoc vždy poskytujú v zmysle ich siedmich princípov – ľudskosť, nestrannosť, neutralita, nezávislosť, dobrovoľnosť, jednotnosť a univerzálnosť.

 

 

Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková
Hovorkyňa  AGEL SK
martina.pavlikova@agel.sk
+421 911 169 377

Späť