Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Poznáte chronický vred predkolenia? Navonok „banálne“ ochorenie, ktoré pri zanedbaní môže skončiť amputáciou nohy.

14.10.2022

Chronický vred predkolenia sa prejavuje chronickou bolesťou, spôsobenou porušením tkanív predkolenia. Obvykle sa vyvíja na vnútornej strane nohy, tesne nad členkom. Príznaky zahŕňajú bolesť, svrbenie a opuch v postihnutej končatine. Súčasťou ochorenia je aj zmena sfarbenia a zhrubnutie pokožky ale aj nepríjemne zapáchajúci výtok z rany. V ťažkých prípadoch dochádza k odumretiu tkaniva, rozšíreniu infekcie, kedy je nutná amputácia dolnej končatiny. Kedy vred predkolenia vzniká, prečo a akého lekára je potrebné navštíviť vám ozrejmi manažérka dennej zmeny chirurgického oddelenia zároveň erudovaná sestra v ambulancii nehojacich sa rán a stómií Nemocnice AGEL Zlaté Moravce Mgr. Ľubica Zlatňanská.

Ako vzniká vred predkolenia?

Vred predkolenia vzniká pôsobením vnútorných faktorov, ktoré postihujú kožu a podkožné tkanivá a dochádza tak k tvorbe defektov.

Čo je jeho príčinou?

Príčinou je zhoršenie prietoku krvi mikrocirkuláciou v poškodenom tkanive.  Tieto chronické zmeny vznikajú v dôsledku lokálnych porúch, ktoré sú následkom cievnych alebo nervových porúch vyživovania kože. Môže ísť o vredy na podklade žilovej nedostatočnosti alebo tkanivovej ischémie.

Ako pacient ochorenie pociťuje, ako ho spozoruje?

Pacient ochorenie pociťuje rozdielne vzhľadom na príčinu vzniku ochorenia. Pri vredoch na podklade venóznej (žilovej) nedostatočnosti pacient pociťuje bolesť a napätie dolných končatín, opuch, zápal v oblasti defektu, mokvanie, ekzémové prejavy, svrbenie a mravčenie v dolných končatinách. Pri vredoch na podklade arteriálnej nedostatočnosti pacient pociťuje bolesť najmä v noci, ktorá ustúpi po zvesení končatiny, bolesť pri chôdzi, ktorá ustúpi v kľude, znížená citlivosť, chladné končatiny, strata ochlpenia, lesklá a hladká koža, defekty na koži sú nekrotické.

Dá sa vred predkolenia liečiť? Ako?

Áno dá sa liečiť, ale liečba je znovu trochu rozdielna v závislosti od príčiny vzniku vredu, vyžaduje si multidisciplinárny prístup. Jedno však majú spoločné a to lokálnu liečbu  vlhkou terapiou.

Kedy je už naozaj načase zájsť k lekárovi, keďže pacienti často liečia niektoré ochorenia vo vlastnej réžii?

Lekára treba navštíviť vtedy ak pacient začína pociťovať diskomfort v oblasti chôdze, bolesť dolných končatín a tvorbe drobných defektov.

Sú nejaké skupiny pacientov, ktoré sú naň náchylné? V akom veku sa to najčastejšie vyskytuje? Môže sa vyskytnúť aj u mladších ľudí a detí?

Najčastejšie postihnutí týmto ochorením sú ľudia, ktorí sa liečia na diabetes, kŕčové žily, ochorenie srdca a ciev, fajčiari a ľudia s nadváhou a hypertenziou. Tak ako u starších ľudí sa toto ochorenie rovnako môže vyskytnúť aj v mladšom veku. Častejšie sú postihnuté ženy týmto ochorením.

Aké sú zdravotné riziká toho, ak pacient svoje ochorenie nelieči?

Vredy predkolenia sú následkom nedostatočne kompenzovaného základného ochorenia. Ak pacient zanedbá svoj zdravotný stav, odmieta návštevu lekára, môže ochorenie viesť do stavu, kedy bude liečba komplikovaná, dlhodobá a môže skončiť amputáciou.

Čo ak sa liečba nedarí a vred predkolenia prerastie do chronického stavu?

Liečba vždy závisí od správnej diagnostiky, multidisciplinárnej spolupráce, výberu vhodného krytia  a samozrejme spolupráce s pacientom a jeho rodinou.

Ako to pacient spozná?

Pacienti častokrát navštívia ambulanciu, keď už jeho ochorenie prejde do chronického stavu. Pozná to tak, že svoju ranu nevie zahojiť a vtedy vyhľadá pomoc odborníka.

Ako pacienta ochorenie obmedzuje na živote?

V prvom rade znižuje kvalitu jeho života, obmedzuje ho v každodenných činnostiach, záľubách, v pracovnom výkone a v sociálnej izolácií.

Akého lekára má pacient navštíviť, u akých odborníkov má hľadať pomoc?

Najskôr by mal absolvovať návštevu u svojho praktického lekára, ktorý zhodnotí jeho zdravotný stav a odošle pacienta k ďalším špecialistom.

Ako prebieha diagnostika? Aké metódy sa na ňu používajú?

Základom sú cievne vyšetrovacie metódy, doplnkové metódy ako je hematologické vyšetrenie alebo mikrobiologické vyšetrenie spodiny rany.

Pri liečbe sa využíva kompresia – ako to funguje?

Kompresívna terapia sa využíva ako doplnková terapia pri vredoch predkolenia na podklade žilovej nedostatočnosti, alebo v prípade zmiešaných vredov predkolenia. Indikuje ju vždy cievny lekár. Kompresívna terapia zvyšuje účinok žilovo svalovej pumpy, pri vredoch predkolenia sa využívajú nízkoťažné ovínadlá, ktoré majú vysoký pracovný a nízky pokojový tlak a pri správnom naložení môžu zostať na končatine aj tri dni.

Čo ak ide o pacienta, u ktorého kompresia nie je z nejakých kontraindikácií možná? Ako sa postupuje a u akých pacientov to nastáva?

Kontraindikácie sú arteriálne ochorenia, srdcová insuficiencia, ischemická choroba dolných končatín, ochorenia kože, periférna neuropatia. Toto všetko však musí zhodnotiť špecialista, ako je interný lekár alebo angiológ, či cievny chirurg. Liečba u takýchto pacientov je bez kompresívnej terapie.

Je možná napríklad aj nejaká operačná liečba?

Áno, okrem iných metód, využívame sa aj rekonštrukčnú chirurgickú liečbu.

Môže za nehojacim sa vredom predkolenia byť aj nejaké iné, závažné ochorenie, prípadne aké?

Môžu to byť napríklad aj malígne nádory, autoimunitné ochorenia či metabolické ochorenia. Faktorov je viacero.

Je toto ochorenie dedičné?

Samotné ochorenie nie je dedičné, dedičné sú ochorenia cievneho systému alebo metabolického systému, ktoré môžu byť príčinou vzniku vredov predkolenia.

Vracia sa vred predkolenia, teda ak ho pacient mal a vyliečil sa, môže očakávať návrat stavu, jeho zhoršenie?

Áno vracia  sa, ale príčina býva väčšinou a opakovane dekompenzáciou základného ochorenia. Pacient musí byť sledovaný praktickým lekárom, ktorý pozná dobre jeho zdravotný stav, ochorenia, na ktoré sa lieči, musí pravidelne navštevovať špecialistov, ak si to jeho zdravotný stav vyžaduje a,  samozrejme, zdravý životný štýl, starostlivosť o duševné zdravie.

Aká je prevencia pred návratom ochorenia?

Prevencia znamená  mať pod kontrolou svoj zdravotný stav. Správna terapia základných ochorení, na ktoré sa pacient lieči dlhodobo, zdravý životný štýl a psychická pohoda človeka, najmä mať pozitívnu myseľ.

Späť