Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

,, Výchova detí v súčasnosti prináša mnohé úskalia. Jedným z nich je aj ľahký prístup k drogám,“ hovorí primárka zlatomoraveckej nemocnice

24.6.2022

Medzinárodný deň boja proti zneužívaniu drog a ilegálnemu obchodovaniu s nimi, vyhlásený Organizáciou spojených národov, si pripomenieme už túto nedeľu, 26. júna. Prevencia, výchova a záujem o deti zo strany blízkej rodiny je v boji proti zneužívaniu drog a pri výchove „mladej a zdravej generácie“ nesmierne dôležitá.

Žijeme v mediálnej dobe, v ktorej je extrémne ľahký prístup k informáciám a sú to najmä deti a mladiství, ktorí sú priam pohltení údajmi a informáciami zo sociálnych sietí a mnohokrát riešia problémy, ktoré zaťažujú ich psychiku. „Veľkým problémom je komunikácia v rodine. Rodičia si musia priznať, že nemajú dostatok času pre svoje deti, rozhovory s nimi. Nie je čas počúvať ich, zdieľať a riešiť s nimi ich problémy,“ uvádza MUDr. Jarmila Dekrétová, primárka Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Nemocnice AGEL Zlaté Moravce. ,,Rodičia by mali viac času tráviť so svojimi deťmi, či už návštevou kultúrnych podujatí, aktivitami v prírode, alebo len tak, porozprávať sa, zahrať s nimi spoločenské hry.“ Spoločnosť by pre pracujúcich rodičov mala vytvárať také podmienky, aby trávili menej času v práci a viacej ho venovali svojej rodine. Pre zdravý, najmä psychický vývoj mladých by mala práve rodina vytvárať podmienky pre šport a kultúrne vyžitie.

Vplyv drog na ľudské telo má neblahé účinky nielen na psychiku, vznikajú poruchy osobnosti, strata záujmu o okolie, rodinu aj priateľov. Užívateľom hrozia poruchy srdcového rytmu a epileptické záchvaty, tiež poškodenie obličiek, pečene, dokonca infarkt myokardu, alebo mozgová porážka. „Drogy menia život človeka ,jeho rodinu nevynímajúc, od základov a natrvalo,“ zdôrazňuje J. Dekrétová. „Stojí chvíľkový pocit šťastia a príjemnej nálady za rozvrat nervového systému, psychického zdravia a rodiny?“ pýta sa a zároveň upresňuje skúsená anestéziologička priebeh vyprchávania omamnej látky z tela, „spočiatku to vyzerá celkom neškodne, no po odznení eufórie sa objavia pocity úzkosti a paniky.“ Vo svojej praxi sa mala možnosť stretnúť s mladistvými, ktorých po užití najmä „mäkkých drog“, po predávkovaní alkoholom, priniesli rodičia, alebo záchranka. „Mali ťažkú poruchu vedomia, niektorí boli znečistení zvratkami. Našťastie, prípady u nás sa skončili šťastne. U viacerých to bola prvá a zároveň aj posledná skúsenosť, ktorá ich poznamenala na celý život,“ dodáva MUDr. J. Dekrétová. Liečba drogovej závislosti je beh na dlhé trate a je to už celoživotný zápas so sebou samým. Najlepšie je drogám sa vyhýbať úplne, no v dnešnej spoločnosti je dosť ťažké. Takmer na každom kroku číha reklama na cigarety či alkohol a v neposlednej rade je tu snaha o legalizáciu marihuany ako neškodnej drogy. „Naučme sa tešiť sa z maličkostí, viac sa zaujímať o členov svojej rodiny, priateľov a vnímať život srdcom. Deťom prajem krásne prázdniny a ich rodičom bezstarostné prežitie letných dovoleniek,“ dodáva na záver primárka MUDr. Dekrétová.

Späť