Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Nedostatok krvi pomáhajú znižovať dobrovoľníci v zlatomoraveckej nemocnici

23.6.2022

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce pripravila ďalší zo svojich odberov krvi. Aj dnes prišli dobrovoľní darcovia nezištne darovať najvzácnejšiu tekutinu, aby ňou pomohli iným, ťažko chorým pacientom, pre ktorých je život bez transfúzie nezlučiteľný so životom.

Iba pár hodín v priebehu dnešného dopoludnia v dočasných priestoroch v pavilóne chirurgických disciplín v zlatomoraveckej nemocnici bolo vyhradených pre dobrovoľných darcov krvi. „Obrovská vďaka patrí každému jednému darcovi, aj tým, ktorí krv darovať nemohli. Ich ochotu a predovšetkým fakt, že im zdravie a životy úplne cudzích ľudí nie sú ľahostajné, si nesmierne vážime,“ vyjadrila sa MUDr. Nina Horniaková, riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce, ktorá dodáva „transfúziu krvi podávame pacientom s anémiou, pri základných ochoreniach najmä onkologických a gastrointestinálnych a pooperačných stavoch. Tiež má každý pacient, v prípade potreby, pripravenú transfúziu aj pred operačným zákrokom.

Darcom krvi môže byť každý, kto dovŕšil 18. rok života a nedosiahol 60. rokov a spĺňa zdravotné kritériá. Pokiaľ je človek pravidelným darcom, môžete darovať krv až do svojich 65 rokov. Frekvencia darovania je pre mužov 3 mesiace a pre ženy 4 mesiace od posledného odberu. Pred odberom sa darcom odporúča naraňajkovať sa a požiť dostatok tekutín (káva bez mlieka, voda, čaj). V deň odberu je nutné vylúčiť konzumáciu mlieka, masla a mastných jedál. Darovať krv nie je možné dva týždne po použití antibiotík, od dvoch týždňov po tri mesiace po očkovaní v závislosti od jeho druhu, pol roka po operácií a nastrelení piercingu, náušníc alebo tetovania. Darca nesmie byť nosičom vírusu HIV (mať AIDS), nemôže byť po prekonaní hepatitídy (žltačky) typu B a C a nemôže trpieť na iné závažné a chronické ochorenia. Predpokladom darovania krvi je vstupné vyšetrenie a vyplnenie dotazníka.

Z dôvodu dovolenkového režimu Nemocnica AGEL Zlaté Moravce uskutoční iba jeden odber v mesiaci júl a jeden v auguste. Ďalší naplánovali na 14.  júl v obvyklom v čase od 7:30 do 10:00 hodiny.

Späť