Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Darovaním krvi bije srdce a žije nádej pre iných

14.6.2022

Dobrovoľní darcovia, nenahraditeľný a neviditeľný článok v poskytovaní komplexnej zdravotnej starostlivosti, oslavujú dnes, 14. júna, Svetový deň darcov krvi. V tento výnimočný deň Nemocnica AGEL Zlaté vyjadruje vďaku všetkým dobrovoľným darcom, ktorí svojou krvou nezištne podávajú pomocnú ruku pacientom bez nároku na odmenu či uznanie a zostávajú zahalení rúškom tajomstva

Hovorí sa, že človek je tvor nepoučiteľný a častokrát sa stáva, že zdravie si začne vážiť až vtedy, keď ho stratí, má ho podlomené alebo potrebuje pomoc a povzbudenie od iných, najmä od svojich blížnych. Tí však nie vždy dokážu, alebo môžu, plnohodnotne pomôcť. Ak potrebuje liek či „umelú“ náhradu, ktorú nemožno vyrobiť v laboratóriách, je odkázaný na ochotu úplne neznámych ľudí. Je to tak aj v prípade darovania krvi. Každoročné kampane poukazujú a zdôrazňujú, akí dôležití sú dobrovoľní darcovia krvi pre udržiavanie chodu sveta zachraňovaním životov a zlepšovaním zdravia iných ľudí. „Je nevyhnutné, aby sa darcovstvo krvi dostávalo hlboko do povedomia ľudí, pretože pacienti, ktorí krv potrebujú, zároveň potrebujú jej darcov. Krv je nenahraditeľnou tekutinou. Krv nevieme vyrobiť, je vzácna, vieme ju získať len od dobrovoľných darcov krvi,“ apeluje MUDr. Nina Horniaková, riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce, ktorá zároveň pokračuje „v mene vedenia nemocnice chcem touto cestou úprimne vyjadriť vďaku, vážime si každého dobrovoľného darcu krvi, ktorý si vyčlení chvíľku času pre iných, ťažko chorých pacientov a príde darovať krv,“ pokorne dodáva N. Horniaková. Zlatomoravecká nemocnica eviduje vo svojej databáze 250 aktívnych dobrovoľných darcov krvi. Transfúziu krvi podáva pacientom s anémiou, pri základných ochoreniach najmä onkologických a gastrointestinálnych a pooperačných stavoch. Zároveň má každý pacient, v prípade potreby, pripravenú transfúziu aj pred operačným zákrokom.

Svetový deň darcov krvi je pomerne „novým“ sviatkom, keďže Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) 14. jún vyhlásila až v roku 2005. Každoročne ho okrem WHO koordinujú aj iné organizácie, napríklad Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca, Medzinárodná federácia krvi a Medzinárodná spoločnosť pre transfúziu krvi.

Úspešnému darovaniu krvi predchádza kvalitná príprava. Je potrebné, aby bol darca dostatočne hydratovaný. Večer pred dobrovoľným darovaním sa odporúča vypiť minimálne 2 litre tekutín, zo stravy vylúčiť mastné a tučné jedlá a vyhýbať sa tak psychickej ako aj fyzickej námahe. Samozrejmosťou je nekonzumovať alkohol a pred odberom nefajčiť. V deň odberu sa odporúčajú ľahké sacharidové raňajky. Pretože dôsledná príprava a fyzický stav pacienta sa prejaví na kvalite krvi, preto ju netreba podceňovať.

Nemocnica už dnes pozýva všetkých dobrovoľných darcov na ďalší odber krvi, ktorý sa v priestoroch pavilónu chirurgických disciplín uskutoční už 23. júna v čase od 7:30 do 10:00 hodiny.  

Späť