Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Sedavý spôsob života, nedostatočná pohybová aktivita - trend 3. milénia

10.5.2022

Desiaty máj je dňom, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila za Svetový deň Pohybom ku zdraviu. Poukazuje na súčasný sedavý spôsob života a nedostatočnú pohybovú aktivitu ako rizikový faktor mnohých chronických neprenosných ochorení. Rozhovor s lekárkou MUDr. Danou Polákovou z oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Nemocnice AGEL Zlaté Moravce vám zodpovie na otázky a najmä poradí mať zdravší chrbát, srdce a psychiku.

Ak by ste mali túto tému zhodnotiť vo všeobecnosti – hýbu sa Slováci dostatočne?

V dôsledku koronakrízy, ale i pred tým,  sa Slováci všeobecne hýbali menej, ako by bolo potrebné, čoho dôkazom sú civilizačné ochorenia ako obezita, hypertenzia, metabolické a vertebrogénne, teda ochorenia chrbta. V niektorých  civilizačných ochoreniach - napr. kardiovaskulárnych je Slovensko  na popredných miestach. Okrem nedostatku pohybu sa však na tom samozrejme podieľa aj nesprávna strava.

Koľko pohybu potrebuje vo voľnom čase človek, ktorý pracuje v kancelárii? Koľko naopak niekto, kto pracuje manuálne? 

WHO vo všeobecnosti odporúča minimálny pohyb 30 minút denne v akejkoľvek forme, najlepšie na čerstvom vzduchu. Manuálne pracujúci človek si mylne myslí, že má dostatok pohybu, väčšinou je to pohyb stereotypný a spôsobujúci  jednostranné preťažovanie pohybového aparátu. Takýmto ľuďom je odporúčané kompenzačné, väčšinou špeciálne rehabilitačné cvičenie, ktoré by tieto poruchy odstraňovalo.  Pri sedavej práci je odporúčaná akákoľvek forma pohybu, a to tých minimálne 30 minút denne.

Aké zdraviu prospešné aktivity či športy odporúčate? 

V súčasnosti, pri nedostatku pohybu u ľudí, sa odporúča akýkoľvek šport v rámci zvyšovania pohybovej gramotnosti. Existujú viac vhodné a menej vhodné druhy športu závisiace od typu človeka a jeho práce. Fyzicky ťažko pracujúci ľudia by sa  nemali preťažovať napríklad v posilňovni, skôr by bolo pre nich prospešné plávanie a bicyklovanie. Ľudia s ochabujúcim svalstvom, spôsobeným sedavou prácou, by sa mohli venovať  náročnejším a dynamickejším športom, ktoré by posilňovali ich svalový aparát. Vhodná je už spomenutá posilňovňa, tenis alebo kolektívne športy.

Aké zdravotné komplikácie môžu nastať, ak máme sedavý spôsob života? 

Pri sedavom spôsobe života okrem ochabovania svalového aparátu s dôsledkom bolestí chrbtice vznikajú aj iné závažnejšie ochorenia, ako sú hemoroidy, varixy, dokonca je zvýšené riziko nádorov hrubého čreva, obezita a s tým súvisiaca znížená výkonnosť kardiovaskulárneho a dýchacieho systému a porucha metabolizmu, zvyšuje sa napríklad cholesterol.

Čo všetko sa s našim telom stane, keď sa rozhodneme viac sa hýbať a „menej sedieť“? 

Na túto otázku je odpoveďou pravý opak k predošlej zodpovedanej otázke. Zlepší sa činnosť kardiovaskulárneho systému a zvýši sa pľúcny objem, zlepší sa peristaltika a funkcia tráviaceho systému. Zosilnie svalová sila svalového aparátu, čím sa menej opotrebovávajú kĺby a nevznikajú tak bolesti chrbtice.

Ako ovplyvňuje nedostatok pohybu ľudskú psychiku? 

Pohyb ovplyvňuje našu psychiku tým, že sa pri ňom uvoľňujú endorfíny - hormóny šťastia, takže nám zlepšujú náladu. Pôsobí antidepresívne, uvoľňuje stres, lebo väčšinou pohyb vykonávame v prírode, ktorá má sama o sebe relaxačný vplyv.

Stretávate sa v ambulancii často s pacientami, ktorý nemajú k pohybu či športu žiadny vzťah? 

Bohužiaľ, v našich ambulanciách končia práve takíto pacienti, pretože v dôsledku zanedbávania pohybu sa u nich vyskytujú  rôzne choroby, a preto vyhľadávajú lekárov. Takže môžeme skonštatovať, že pacientov, ktorí nemajú vzťah k pohybu, je, žiaľ,  veľmi veľa.

Späť