Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Jedným z najvzácnejších darov aj pred Vianocami je krv. V zlatomoraveckej nemocnici sa vďaka darcom rozšírili zásoby krvi o 16 litrov

17.12.2021

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce pravidelne v spolupráci s Nemocnicou AGEL Komárno organizuje odbery krvi od dobrovoľných darcov. Sú medzi nimi tak prvodarcovia, ako aj mnohonásobní darcovia, ktorí tento ušľachtilý skutok považujú za samozrejmú súčasť svojho života. Včera nemocnica zorganizovala posledný plánovaný odber v tomto roku a zdravotníci zostali príjemne prekvapení z obrovského ohlasu v radoch darcov. Prišlo ich na odber najvzácnejšej tekutiny až 35.

„Včerajší odber bol jedným z najúspešnejších, ktorý sme v tomto roku mali. Obrovská vďaka patrí každému jednému darcovi, aj tým, ktorí napokon krv darovať nemohli. Ich ochotu a predovšetkým fakt, že im zdravie a životy úplne cudzích ľudí nie sú ľahostajné, si nesmierne vážime. Už dlho žijeme veľmi smutnú dobu, bojujeme zo všetkých síl, aby sa situácia zlepšila, dnešná spolupatričnosť nás všetkých úprimne zahriala pri srdci,“ hovorí riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce MUDr. Nina Horniaková.

Pôvodne bol odber krvi naplánovaný len do 10. hodiny dopoludnia, pre veľký záujem darcov boli zdravotníci k dispozícii až do popoludnia. Takmer 16 litrov krvi, ktoré sa podarilo darcom odobrať, pomôžu ťažko chorým pacientom. Vedenie nemocnice si váži každého jedného darca a za gesto, pri ktorom mysleli výlučne na iných, im touto cestou veľmi pekne ďakuje.  

V aktuálnej pandemickej situácii musí každý záujemca o darovanie krv splniť stanovené podmienky, aby sa predišlo akémukoľvek riziku. Vo všeobecnosti platí, že darovať krv môže človek vo veku 18 až 65 rokov, v aktuálnej dobe sa však prísnejšie posudzuje práve pandemická anamnéza.

Späť