Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Výskyt cukrovky dlhodobo stúpa, môže za to zlý životný štýl

15.11.2021

Cukrovka, teda diabetes mellitus, je ochorenie rozmanitého pôvodu, pre ktoré je príznačné dlhodobé zvýšenie glukózy v krvi s poruchou látkovej premeny cukrov, tukov a bielkovín. Je spôsobená poruchou vylučovania inzulínu, pôsobenia inzulínu alebo oboch porúch súčasne. S cieľom zvýšiť povedomie o tejto chorobe a o prevencii bol 14. november vyhlásený za Svetový deň diabetu.

Poznáme niekoľko typov cukrovky, ale najčastejšie sa vyskytuje diabetes mellitus 2. typu, ktorý vzniká v dospelom až staršom veku. „Pacienti ho často nazývajú starecký, pri tomto type cukrovky je pacient liečený diétou a liekmi, po dlhšom trvaní ochorenia aj inzulínom, menej často sa stretávame s diabetes mellitus 1. typu, ktorý postihuje prevažne deti a pri ktorom je pacient od začiatku ochorenia závislý na inzulíne. Zriedkavo nachádzame pacientov s cukrovkou, ktorá vzniká pri chronickom ochorení pankreasu alebo u tých, ktorí užívajú hormonálne lieky - kortikoidy a samostatnú kapitolu predstavuje diabetes, ktorý vzniká počas tehotenstva, tzv. gestačný,“ vysvetľuje MUDr. Magdaléna Smatanová, diabetologička z Nemocnice AGEL Zlaté Moravce.

Výskyt cukrovky podľa jej slov nielen na Slovensku, ale celosvetovo dlhodobo stúpa, predovšetkým 2. typu, čo je dané nesprávnym životným štýlom, prejedaním sa vysokokalorickou stravou, nedostatkom bežného denného pohybu a vyššou mierou stresu v každodennom živote. „Vďaka tomuto trendu sa objavuje cukrovka v čoraz mladších vekových skupinách. Kým v minulosti to boli prevažne šesťdesiatnici, dnes k nám prichádzajú aj tridsiatnici,“ uviedla odborníčka.

V posledných desiatich rokoch zažívame v diabetológii revolúciu, čo sa týka nových liekov. „Je to dané tým, že pozornosť sa zamerala nielen na cukrovku ako takú, ale predovšetkým na jej následky, ktoré spôsobuje na kardiovaskulárnom aparáte. 65% našich pacientov stále zomiera na srdcovo-cievne príhody. Každý nový liek sa vždy testuje, ako vplýva práve na kardiovaskulárny aparát a v liečbe sa uprednostňujú tie lieky, ktoré dokážu spomaliť aterosklerózu alebo ju čiastočne zvrátiť,“ hovorí o dôsledkoch cukrovky lekárka.

Veľmi dôležité je podľa nej pritom, aby bol pacient dobre a účinne liečený od začiatku ochorenia, keďže existuje niečo, čomu sa hovorí metabolická pamäť. Ak na začiatku ochorenia má pacient niekoľko rokov zlé výsledky a zmení svoj prístup k chorobe až v momente, keď sa objavia komplikácie, poškodenie orgánov, ktoré do tej doby vzniklo, už nie je možné zvrátiť. „Môžeme ho iba spomaliť, a to aj v tom prípade, ak bude pacient od tej doby dodržiavať všetko, čo je potrebné. Včasná liečba a dodržiavanie režimových opatrení zo strany pacienta tak dokážu predĺžiť pacientovi kvalitný život bez komplikácií,“ uviedla.

Spýtali sme sa jej aj na prvé príznaky, pri ktorých by mali pacienti vyhľadať odborníka. „Cukrovka prebieha u mnohých pacientov zo začiatku nepozorovane, môže to byť len pocit suchosti v ústach, trochu častejšie močenie a mierne zvýšený príjem tekutín. Veľakrát, keď sa pacientov pýtam na tieto príznaky pri zistení cukrovky, mnohí si až vtedy uvedomia, že sa u nich niečo podobné vyskytlo. Týchto pacientov k nám odosielajú najčastejšie praktickí lekári, ktorí zistia zvýšenú hladinu cukru nalačno pri preventívnej prehliadke. Menšia časť pacientov vyhľadá lekára aktívne práve preto, že majú výrazné smädenie, časté močenie, hlavne v nočných hodinách, to už ide často o rozvinutý diabetes a hodnoty glukózy v krvi presahujú 10 mmol/l. Preto by som pacientom veľmi odporúčala, aby nezanedbávali preventívne prehliadky, pretože práve vďaka nim máme možnosť zachytiť cukrovku vo včasnom štádiu a úspešne ju liečiť,“ informuje MUDr. Magdaléna Smatanová zo zlatomoraveckej nemocnice.

Najväčší problém majú pacienti so zmenou životného štýlu. „Často im vysvetľujem, že kompenzácia ich cukrovky závisí z 80% od toho, ako dodržiavajú režimové opatrenia. 15% predstavuje to, akú majú liečbu a musím zdôrazniť, že na Slovensku bežne používame najmodernejšiu liečbu, ktorú si v iných krajinách musí pacient často doplácať, no a posledných 5% predstavuje dedičnosť, teda, či sa ochorenie vyskytlo v rodine,“ hovorí. Zmeniť životný štýl rozhodne nie je jednoduché, niektorí to dokážu ihneď, ale väčšina pacientov s tým bojuje. Keď chcú niečo v živote zmeniť, musia prijať určité obmedzenia, v tomto prípade musia z jedálnička vynechať cukry, takže koniec sladkostiam, zákuskom, cukríkom, sladkým nápojom, ale musia premýšľať aj nad tým, čo pravidelne jedia, regulovať príjem pečiva, chleba, príloh a aj ovocia. „Už len toto všetko zvládnuť každý deň si žiada snahu a pevnú vôľu. Okrem toho by si mali plánovať svoj deň tak, aby zvýšili mieru bežného pohybu a pokiaľ potrebujú znížiť hmotnosť, mali by sa 3x do týždňa 45-60 minút venovať fyzickej aktivite, napríklad svižnej prechádzke alebo inej aktivite, ktorá je v ich možnostiach. Mnohí pacienti sa spočiatku aj snažia, ale po čase zlyhajú, mnohokrát preto, že chcú zmeniť všetko naraz. Oveľa rozumnejšie je robiť malé zmeny postupne a natrvalo, tešiť sa aj z drobných pokrokov, neklásť na seba neprimerané požiadavky, ale ani nekapitulovať pri zlyhaní, poučiť sa z neúspechu a pokúsiť sa veci ďalej meniť,“ dodala na záver.

Späť