Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Jedenásty september je Svetovým dňom prvej pomoci. Akákoľvek pomoc je lepšia ako žiadna

10.9.2021

Viete čo robiť v prípade, že budete musieť poskytnúť prvú pomoc? Primárka Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny MUDr. Jarmila Dekrétová z Nemocnice AGEL Zlaté Moravce nám zásady prvej pomoci zhrnula.

Medzi život ohrozujúce stavy patrí  zastavenie dýchania, zastavenie srdca a krvného obehu či bezvedomie. Pri úrazoch ide o veľké vonkajšie krvácanie a šokový stav. Keď tieto situácie nastanú a my sme toho svedkom, mali by sme vedieť poskytnúť prvú pomoc. ,,Základné  zásady poskytnutia prvej pomoci spočívajú v zhodnotení situácie bez ohrozenia vlastného života, zistenie príčiny ochorenia alebo úrazu, poskytnutie prvej pomoci, následne volať tiesňovú linku 155 alebo 112 a odovzdanie postihnutého záchranným zložkám,“ vysvetľuje MUDr. Jarmila Dekrétová. Veľmi dôležité je podľa jej slov dbať o vlastnú bezpečnosť.

V kritických situáciách sa väčšina ľudí, ktorí nie sú zdravotníkmi, zľakne. ,,Bohužiaľ,  je veľa ľudí z laickej verejnosti, ktorí sa boja alebo nevedia poskytnúť prvú pomoc. Malo by to byť morálnou povinnosťou každého občana. Je dôležité si uvedomiť, že akékoľvek poskytnutie prvej pomoci je lepšie ako žiadne. Netreba sa uspokojiť len s tým, že sme zavolali záchranku. Neodborné postihnutie laickej prvej pomoci nie je zákonom postihnuteľné,“ nabáda všetkých primárka zo zlatomoraveckej nemocnice, aby sa nebáli aj napriek tomu, že len malé percento laikov vie poskytnúť prvú pomoc. ,,Uvádza sa, že ide iba o 5-10% ľudí. Ak však poskytneme laickú prvú pomoc, šance na prežitie postihnutého sa výrazne zvyšujú,“ hovorí. Neposkytnutie prvej pomoci sa neodporúča iba vtedy, keď by záchranca ohrozil svoju vlastnú bezpečnosť.

Podľa slov primárky zažila aj ona situácie, kedy mimo práce zachraňovala život. ,,Boli to rôzne stavy, či už náhle zhoršenie chronických ochorení, autonehody alebo kolapsové stavy. Dôležité je zachovať kľud a rozvahu. Niekedy je potrebné viac upokojovať okolie, ako samotného chorého. Pre mňa ako anestéziológa je stresujúca situácia, keď sa ocitnem v pozícii laika, kedy by prvá pomoc mohla byť odbornejšie poskytnutá, avšak nemám potrebné technické vybavenie a samozrejme dobre zohraný tím,“ dodáva MUDr. Jarmila Dekrétová.

Späť