Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Kraslice od sanitárky zo zlatomoravskej nemocnice sú malými umeleckými dielami. Robia radosť až za hranicami Slovenska

4.4.2023

Maľované kraslice sú neodmysliteľnou súčasťou osláv Veľkej noci. Jednou z techník, ktorá premení obyčajné vajíčko na malé umelecké dielo, je zdobenie slamou, madeira alebo voskovanie. Práve tejto činnosti sa viac ako 30 rokov venuje sanitárka oddelenia vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Zlaté Moravce Drahoslava Páleníková. S ktorou technikou najradšej pracuje a aké kraslice sú pre ňu najkrajšie sa dočítate v rozhovore s ňou

„S výrobou veľkonočných kraslíc som začala na strednej škole, keď pani učiteľka v rámci voľnej hodiny požiadala študentov, aby si z domu priniesli slepačie vajíčko, sviečku a špendlík. Očarilo ma to natoľko, že sa výrobe, nielen kraslíc, venujem doteraz,“ začína pútavé rozprávanie pani Páleníková, sanitárka oddelenia vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Zlaté Moravce. Rokmi nadobudnuté zručnosti a dokonalosť a krása maľovaných kraslíc jej robí dobré meno až za hranicami Slovenska, vo Švajčiarsku Anglicku aj Rakúsku. Ňou vyrobené kraslice nájdeme najmä v okolí Zlatých Moraviec, „Rozdávam ich známym, rodine, kolegom v nemocnici. Kraslice som venovala aj pedagógom v škole, ktorú navštevovala moja dcéra,“ uvádza. Za jednu sezónu namaľuje 100 až 150 kraslíc, čo za ostatných tridsať rokov je približne 4 500 kusov kraslíc, ktoré vyrába častokrát po večeroch a po splnení si povinností v domácnosti, keď nie je veľmi unavená. V závislosti od veľkosti, techniky a hustoty vzoru zdobí jedno slepačie vajíčko približne 2 hodiny. Vŕtané husacie alebo pštrosie aj týždeň. S výrobou kraslíc začína mesiac pred Veľkou nocou, no proces prípravy trvá celý rok, kedy si zbiera pekné, čisté základy. Najideálnejšie sú hladké, nepórovité vajíčka rovnakej veľkosti.

Najjednoduchšou technikou pre ňu je voskovanie. „Najradšej robím vŕtanú krajkovú techniku -  rišelié. Hoci je najzložitejšou, je pre mňa najkrajšou a najobľúbenejšou. Tiež veľmi rada zdobím kraslice maľovaním voskom. Skúšala som aj lepiť slamu a vyškrabkávať, no neočarilo ma to natoľko, ako spomínaná vosková technika a vŕtanie do vajíčka,“ hovorí D. Páleníková. A ktorá technika je pre ňu najzložitejšia? „Jednoznačne rišelié a slamené kraslice. Vo všeobecnosti je asi najviac práce práve so slamou. Tú si musím najskôr nazbierať, vysušiť a následne dôkladne uskladniť. Pred použitím sa slama namáča, aby zmäkla, a až potom sa z nej vystrihujú miniatúrne geometrické tvary, ktoré sa špendlíkom lepia najskôr na slamu a potom sa slama lepí na vajíčko,“ dopĺňa. Plné kvetinové vzory má na vajíčku najradšej. „Mám staručkú knižku o maľovaní kraslíc, v ktorej sú znázornené všetky techniky, a z ktorej čerpám inšpirácie. Z nej si vytipujem nápad pre moju kraslicu, do ktorého si vždy niečo doplním,“ odpovedá na otázku akými vzormi zdobí kraslice a kde čerpá inšpiráciu. A aké farby sú jej najobľúbenejšie? „Najviac sa mi páči biele vajíčko s bielym vzorom tzv. rišelié. Pekné sú aj hnedé vajíčka s hnedo-bielym vzorom. Vzory a farby na vajíčka kreslím podľa želania a v závislosti od interiéru zákazníka.“

Ak by sme si mysleli, že sa pani Drahuška venuje výlučne výrobe veľkonočných kraslíc, nie je to tak. Vyrába aj rôzne iné veľkonočné aranžmá, napríklad slamených zajačikov, veľkonočné dedinky, venčeky na dvere a iné sezónne veci, napríklad lietajúce strigy na metle, vianočné dedinky, šúpolienky či vianočné stromčeky z cestovín.  „Je to môj relax počas celého roka,“ hovorí a jednou vetou dodáva, „kraslice sú síce mojím najväčším relaxom, no veľkou mojou záľubou je aj šitie. Šijem karnevalové masky, ktorých mám doma viac ako 100 druhov, a ktoré pred karnevalovou sezónou rada požičiavam, alebo na zákazku a podľa priania vyrobím.“ Čo by ju najviac potešilo? Veľmi by bola rada, ak by sa výrobe kraslíc venovala aspoň jedna z jej dcér. „Skúšala dcéra, ktorá je vyštudovanou grafičkou, ale zatiaľ sa tomu nevenuje, možno raz, časom 😊,“ dodala na záver pani Drahoslava Páleníková z Nemocnice AGEL Zlaté Moravce.

 

Späť