Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Úľava od bolestivého vredu predkolenia pacientka pocítila až po návšteve Nemocnice AGEL Zlaté Moravce

6.6.2023

Bezsenné noci, opuch a veľké bolesti, pre ktoré pacient nie je schopný výkonu bežných činností všedného dňa. Aj také sú príznaky chronického vredu predkolenia ľudovo nazývaného „Bercovho vredu“, ktorými trpela i pani Helena Turzová. Aj napriek tomu, že navštívila viacero zdravotných zariadení a lekárov úľavu od bolestí a adekvátne riešenie jej zdravotného stavu jej poskytli až erudovaní zdravotníci v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce.

Pred návštevou Nemocnice AGEL Zlaté Moravce kroky útlej pacientky Heleny Turzovej smerovali rôznymi zdravotnými zariadeniami a viacerými terapiami v rámci nitrianskeho kraja. Pacientku onedlho čaká posledná návšteva ambulancie a úspešné ukončenie liečby bolestivého vredu predkolenia takzvaného „Bercovho vredu“, no približne pred dvoma mesiacmi bolo všetko inak. Pacientku predkolenie najskôr neznesiteľne svrbelo, dotykom a škrabaním sa postihnuté miesto infikovalo. Tým sa jej rana zväčšovala a vytvoril sa defekt, vred predkolenia. Následne sa dostavili silné bolesti, čo spôsobovalo psychickú nepohodu pacientky.

Venózny vred predkolenia je najčastejšou chronickou ranou a objavuje sa u pacientov s ochorením žilového systému, postihnutím tepien, poruchou miazgového systému alebo s cukrovkou. „Prvý kontakt s pacientkou sme zaznamenali 17. apríla. Keďže pacientke vyšla kultivácia, pri ktorej sme antibiotickú liečbu a infúznu terapiu museli podávať venóznou formou, pani Helenku sme na necelý týždeň hospitalizovali na našom chirurgickom oddelení,“ vysvetľuje Mgr. Ľubica Zlatňanská, manažérka dennej zmeny chirurgického oddelenia Nemocnice AGEL Zlaté Moravce, ktorá je zároveň  aj sestrou v poradni nehojacich sa rán a stómií. „Pri príjme mala veľmi rozsiahly vred predkolenia pravej nohy. Počas pár dní hospitalizácie a vhodnej lokálnej terapie sa jej zdravotný stav výrazne zlepšil. Indikovaná jej bola správna hygiena a kúpeľ nohy, dôležité tiež bolo aby sa premasťovanie pokožky a preväzy rany vykonávali na dennej báze,“ dodáva Ľ. Zlatňanská. Po štyroch dňoch hospitalizácie mohla byť pacientka prepustená do domáceho ošetrenia. Aj naďalej však dodržiava zdravotníkmi Nemocnice AGEL Zlaté Moravce doporučenú liečbu vlhkej terapie. Absolvuje pravidelné kontrolné vyšetrenia. „V najbližších dňoch však bude nôžka pacientky zahojená a liečba v našom zdravotníckom zariadení ukončená,“ dodáva Mgr. Zlatňanská. Po nasadení správnej liečby nastala pre pani Helenu vytúžená úľava od bolestí, ktorá prosieva tak jej fyzickému stavu, ako aj duševnému pokoju a celkovej pohode.

Poradňu chronických rán a stómií má Nemocnica AGEL Zlaté Moravce v prevádzke dva dni v týždni v pondelok v čase od 8,00 do 12,00 hodiny a vo štvrtok od 9,00 do 12,30 hodiny. Pacienti sa môžu objednať osobne v chirurgickej ambulancii alebo telefonicky na čísle 037/6905204. Objednaní pacienti sú vybavovaní bez čakacích lehôt v rámci schválených ordinačných hodín poradne. Na vyšetrenie môžu pacienti prísť na základe žiadanky od všeobecného lekára. V prípade zvýšeného záujmu zo strany pacientov vedenie Nemocnice AGEL Zlaté Moravce zváži úpravu a zvýšenie počtu ordinačných hodín.

Späť