Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Krv - nenahraditeľná, nedostatková, vzácna. „Ďakujeme, že nám pomáhate dopĺňať jej zásoby.“

14.7.2022

Aj počas dovolenkového obdobia, v mesiaci júl, navštívili dobrovoľní darcovia krvi Nemocnicu AGEL Zlaté Moravce, aby spoločnými silami nezištne pomohli nemocnici ďalšou zásobou krvi.

Dnes, 14. júla, počas horúceho letného dňa, navštívili dobrovoľní darcovia nemocnicu, za účelom darovania krvi, aby ňou pomohli iným, ťažko chorým pacientom, pre ktorých je transfúzia jedinou možnosťou na záchranu života. Ani vo vyspelom svete rýchlej evolúcie, moderných smart technológií či robotov, vedci stále nenašli kľúč k vývoju „umelej“ krvi. Preto je ľudstvo 3. tisícročia stále odkázané na obetavú pomoc dobrovoľných darcov krvi.

Pár hodín v priebehu dnešného dopoludnia v pavilóne chirurgických disciplín v zlatomoraveckej nemocnici bolo vyhradených pre dobrovoľných darcov krvi. „Obrovská vďaka patrí každému jednému darcovi, aj tým, ktorí krv chceli, ale darovať nemohli. Ich ochotu a predovšetkým fakt, že im zdravie a životy úplne cudzích ľudí nie sú ľahostajné, si nesmierne vážime,“ vyjadrila sa MUDr. Nina Horniaková, riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce. Transfúzia je podávaná  v prípade, ak je pacient anemický, pri základných ochoreniach najmä onkologických, gastrointestinálnych a pooperačných stavoch. „Pacient nášho zdravotníckeho zariadená má v prípade potreby pripravenú transfúziu aj pred operačným zákrokom,“ pokračuje riaditeľka nemocnice.

Darcom krvi môže byť každý, kto dovŕšil 18. rok života, nepresiahol  60. rokov a spĺňa zdravotné kritériá. „Úspešnému darovaniu krvi predchádza kvalitná príprava. Je potrebné, aby bol darca dostatočne hydratovaný. Večer pred dobrovoľným darovaním sa odporúča vypiť minimálne 2 litre tekutín, zo stravy vylúčiť mastné a tučné jedlá a vyhýbať sa tak psychickej ako aj fyzickej námahe,“ dodáva N. Horniaková. Samozrejmosťou je nekonzumovať alkohol a pred odberom nefajčiť. V deň odberu sa odporúčajú ľahké sacharidové raňajky. Pretože dôsledná príprava a fyzický stav pacienta sa prejaví na kvalite krvi, preto ju netreba podceňovať.

Nemocnica už dnes pozýva všetkých dobrovoľných darcov na augustový odber, ktorý sa v priestoroch pavilónu chirurgických disciplín uskutoční 25. augusta v čase od 7:30 do 10:00 hodiny.

Späť