Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

,,Som nesmierne šťastná, keď vidím za nami ten kus cesty, ktorou si naša nemocnica prešla,“ hovorí nová námestníčka zlatomoraveckej nemocnice

20.8.2020

V zlatomoraveckej nemocnici pracuje nepretržite už 34 rokov, od júna tohto roka je námestníčkou pre úsek ošetrovateľskej starostlivosti. Reč je o Mgr. Beáte Králikovej, ktorá nám v rozhovore povedala, čo je pre ňu na práci v zdravotníctve najkrajšie, čo naopak najťažšie a aké sú jej ciele v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce v najbližšom období.

Aká bola Vaša cesta do zdravotníctva?

Už ako malé dievčatko som túžila pomáhať a starať sa o niekoho. Keď som začala chodiť  na prázdniny k svojej tete, ktorá pracovala ako detská sestra v detskom domove, práve jej práca a prístup k deťom ma presvedčil, že toto je moja cesta, ktorou sa chcem vydať. 

Vždy ste túžili touto formou pomáhať ľudom?

Vždy som chcela pomáhať ľuďom a cítiť sa užitočná. Práve to bolo dôvodom, prečo som sa prihlásila na strednú zdravotnícku školu.  Nie ako detská, ale zdravotná sestra. Po ukončení stredoškolského vzdelania som v roku 1986 nastúpila na chirurgické oddelenie, vtedy ešte pre Nemocnicu s poliklinikou Zlaté Moravce. Práve tam som sa naučila zásadnú vec. My sestry sme potrebné, ale neviditeľné. Málokto si uvedomuje, aké ťažké je poskytnúť starostlivosť naraz 15 či 20 pacientom, potešiť ich úsmevom či povzbudzujúcimi slovami a odchádzať z práce s plnou hlavou starostí, či sme všetko urobili tak, ako sme mali a na nič nezabudli.

Koľko rokov pracujete v zdravotníctve?

V zdravotníctve pracujem od svojich devätnástich rokov dodnes. Počas mojej práce v zdravotníctve som dosiahla špecializáciu v chirurgických odboroch. O pár rokov neskôr som pokračovala v štúdiu na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, kde som dosiahla titul Mgr. v odbore ošetrovateľstvo.

Akými pozíciami ste si prešli?  

Začínala som ako zdravotná sestra pri lôžku na chirurgickom oddelení,  následne ako manažérka dennej zmeny. Určitú dobu som pôsobila aj v súkromnej chirurgickej ambulancii ako zdravotná sestra. Vrátila som sa späť na chirurgické oddelenie a po pár rokoch som zaujala pozíciu vedúcej sestry.

Kedy ste sa stali námestníčkou a čo to pre vás znamená?

V polovici júna som bola menovaná do funkcie námestníčky pre ošetrovateľskú starostlivosť. Dosiahnutie tejto pozície vo mne vyvoláva veľkú zodpovednosť a rešpekt pred každodennými povinnosťami.

Čo je vo vašom povolaní najkrajšie?

Za najkrajšiu považujem jednoznačne radosť v očiach ľudí, ktorým som mohla svojou prácou nezištne pomôcť. Takisto ich láskavé slová vďaky ma už nejedenkrát zahriali pri srdci.  Vždy som počúvala, že svoju prácu nemôže človek vykonávať dobre, pokiaľ ho nebaví a nenapĺňa. Ja ju beriem ako svoje poslanie.

Čo je na ňom naopak najťažšie?

Najťažším krokom, ktorým si musí každý zdravotník prejsť, je odosobnenie sa.  Nikdy to nie je ľahké. Sme predsa ľudské bytosti plné citov a emócií. Takisto práca a komunikácia s pacientmi sa v posledných rokoch stáva komplikovanejšou.

Koľko rokov pôsobíte  v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce? Čo sa vám v tejto nemocnici najviac páči?

V Nemocnici AGEL Zlaté Moravce pôsobím krásnych 34 rokov. Som nesmierne šťastná, keď vidím za nami ten kus cesty, ktorou si naša nemocnica prešla. Kvalita poskytovaných služieb rastie, otvárame nové ambulancie, neustále rastie počet výkonov a do popredia dávam určite aj nové technológie, s ktorými máme tú česť pracovať.

Aké sú vaše ciele vo vedúcej funkcii?

Mojim primárnym cieľom je poskytovanie kvalitnej ošetrovateľskej starostlivosti. Práve sestry sú tie, ktoré do veľkej miery určujú, ako sa budú pacienti cítiť v našej nemocnici. Do budúcna by som sa chcela určite viac zameriavať na ich neustále odborné vzdelávanie sa. Plánov a cieľov  mám plnú hlavu. Teší ma, že na tomto všetkom môžem pracovať pod záštitou najúspešnejšieho poskytovateľa zdravotníckej starostlivosti v strednej Európe  - spoločnosti AGEL. Dúfam, že sa nám spoločnými silami podarí neustále zlepšovať miesto, na ktoré sme právom pyšní.

Späť