Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

037/ 6905 111

O nemocnici

Pacienti zo Zlatých Moraviec majú k dispozícii nový, moderný prístroj na rehabilitáciu

17.6.2020

Oddelenie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie v Nemocnici Zlaté Moravce, ktorá je členom skupiny AGEL, používa modernú zdravotnú pomôcku – motodlahu. Využíva sa po operáciách kĺbov a jej najväčším prínosom je, že skracuje dĺžku rehabilitácie.

Nemocnica Zlaté Moravce neustále investuje do prístrojovej techniky a aktuálnou novinkou je motodlaha s vozíkom, ktorý slúži na lepšiu manipuláciu s prístrojom.

,,Využívame ju na rehabilitáciu, pacient ju dostáva priamo u fyzioterapeutky, ktorá mu dáva v prípade indikácie aj inú terapiu. Kúpa tohto typu zdravotného prístroja bola podmienená globálne zvýšeným počtom operačných zákrokov výmeny kĺbov a oddelenie investíciou do tohto prístroja zrehabilituje oveľa viac pacientov ako doteraz,“ hovorí MUDr. Dana Poláková, vedúca lekárka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie.

V prípade hospitalizácie pacienta na oddelení dlhodobo chorých, prípadne na inom oddelení nemocnice, môže byť cvičenie pacientovi podávané priamo na lôžku oddelenia.

,,Používaním tohto prístroja sa zvyšuje komfort pacientov. Motodlaha sa využíva u pacientov po implantácii endoprotézy kolenného kĺbu, prípadne pri stuhnutosti kolenného kĺbu po iných operačných výkonoch. Ďalej pomáha pacientom po operáciách, ako je napríklad artroskopia, artroplastika či korekčná osteotómia,“ vysvetľuje MUDr. Dana Poláková.

Motodlaha je prístroj na cvičenie všetkých troch kĺbov dolnej končatiny s diaľkovým ovládačom a integrovaným členkovým modulom. Používa sa v prvej  fáze rehabilitácie po zranení či operácií  kĺbu dolnej končatiny. Motodlaha opakovane pohybuje kĺbom pacienta v rámci preddefinovaného rozsahu pohybu. Pravidelné cvičenie tak zvyšuje spočiatku obmedzený rozsah pohybu daného kĺbu. Pasívna pohybová terapie zaisťuje  bezpečné cvičenie počas prvej fázy hojenia, ako aj regeneráciu tkaniva, zlepšuje látkovú výmenu v kĺbe,  tiež znižuje pooperačné bolesti čím znižuje spotrebu analgetík a minimalizuje riziko zápalu.

V rámci modernizácie prístrojovej techniky a zariadenia tohto oddelenia Nemocnica Zlaté Moravce okrem iného zakúpila osem moderných polohovacích postelí, tri vyšetrovacie stoly a germicídny žiarič.

Späť